Nova nestašica prijeti stanovnicima Njemačke: Banke već povukle prve poteze

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2023. u 08:04
FOTO: Pixabay

Što se više digitalizira financijski svijet, to su opasnosti za vaš vlastiti novac složenije. Prevaranti pokušavaju na razne načine ukrasti tuđi novac. No, opasnost za novac ne postoji samo novac u digitalnom obliku, nego i fizički. Točnije u Njemačkoj sve više bankomata je na udaru pljačkaša.

Tagesschau je objavio kako je 2022. godine, statistički gledano, svaki dan jedan bankomat bio meta napada, prenosi Fenix magazin.

Prema policijskim upravama, više od 390 eksplozija izbrojano je diljem Njemačke 2021. godine.

Kako bi ukrali od 50.000 do 100.000 eura, ovisno o bankomatu, počinitelji bi koristili jako eksplozivna sredstva. Nije rijetkost da dođe do ozljeda pri eksploziji.

Noću bankomat ne radi

I zato prve banke sada zatvaraju svoja vrata noću: Na mnogim mjestima Commerzbank više ne nudi klijentima pristup poslovnicama i bankomatima između 23:00 i 6:00 sati.

Ovo ne bi trebalo zaštititi samo same bankomate, već i poslovnice i potencijalne druge posjetitelje.

Sparkasse, koja je već zatvorila samoposlužne podružnice na području Münchena zbog velikog problema s eksplodiranim bankomati, čini isto što i njezini konkurenti.

Što to znači za klijente?

Ako vam hitno treba gotovina, često možete podići novac na benzinskim postajama ili u supermarketima koristeći tzv. cashback uslugu. Međutim, usred noći, te opcije vjerojatno neće biti moguće, prenosi Fenix magazin.

U tom slučaju morate posegnuti za dostupnim bankomatima, koji se obično nalaze na prometnim ulicama ili u velikim trgovima. Ovdje se, međutim, mora u praksi plaćati prilično visoka naknada za proviziju.

Banke su se odlučile i ukloniti na tisuće bankomata širom Njemačke. Bundesbank se zbog toga zabrinuo za opskrbu gotovinom.

Njemački mediji navode kako Vlada prijeti donošenjem zakona o bankomatima, kako bi svi građani imali pristup novcu.

Važna promjena za korisnike u ruralnim područjima

U ruralnim područjima posebno poslovnice Sparkasse i Volksbank uvode radno vrijeme, zbog čega više ne možete podizati novac na bankomatima između 23:00 i 6:00 sati.

Commerzbank, Targo-Bank i Deutsche Bank također su provele pvi mjeru, posebno u ruralnim područjima.

Odgovorni ne vide veliku štetu u skraćenom radnom vremenu: Noću bi se ionako podizalo jako malo gotovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close