Njemačkim poduzetnicima prijeti katastrofa: Umre li ovaj sektor, umire i grad

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2023. u 11:33
Foto: unsplash

S obzirom na brojke posljednjih nekoliko godina, trebala bi sva zvona za uzbunu zvoniti u svim gradskim središtima i među političarima.

Tisuće trgovina u Njemačkoj zauvijek će zatvoriti svoja vrata uslijed rasta operativnih troškova i pada kupovne moći potrošača, samo ove godine njih 9.000, a bez uspješnih trgovina gradska središta nemaju mnogo perspektive u budućnosti, upozorilo je u ponedjeljak njemačko udruženje trgovaca u maloprodaji HDE.

Broj maloprodajnih trgovina u najvećem europskom gospodarstvu već godinama je u padu, a tijekom pandemije koronavirusa trend njihova zatvaranja ubrzao se jer su potrošači kupovali putem interneta.

Svake godine u razdoblju od 2020. do 2022. vrata je trajno zatvorilo 11.000 fizičkih trgovina. U razdoblju od 2015. do 2019. na godišnjoj razini u prosjeku se zatvaralo otprilike 5.000 trgovina. U HDE predviđaju da će se u 2023. zatvoriti još 9.000 trgovina.

Kada se na stranu stave mikro trgovine, diljem Njemačke posluje 311.000 trgovina, dok je usporedbe radi u 2015. bilo njih 373.000, podaci su tog udruženja.

“S obzirom na brojke posljednjih nekoliko godina, trebala bi sva zvona za uzbunu zvoniti u svim gradskim središtima i među političarima. Bez uspješnih maloprodajnih trgovina, gradska središta nemaju mnogo perspektive u budućnosti”, upozorio je predsjednik HDE Alexander von Preen.

Dodao je da situacija s troškovima i kupovnom moći ponajviše utječe na manje specijalizirane maloprodajne trgovine, poput modnih butika, trgovina obućom i pekarnica. Istodobno, i mnogi veliki trgovački lanci smanjuju svoju mrežu trgovina.

Sve veći broj praznih poslovnih prostora u mnogim mjestima i gradskim središtima čini ih manje atraktivnim, a ugrožava i zdravlje preostalih poduzetnika, upozorio je Preen.

Kako bi usporili gašenje trgovina, von Preen navodi da bi “nebirokratski i brzi procesi odobravanja prenamjene i mijenjanja zona morali biti na vrhu liste prioriteta vlade”.

“Umre li maloprodajni sektor, umire i grad”, poručio je von Preen.

Komentirajte prvi

New Report

Close