Nema potpunog oporavka do 2024. godine: Ugroženi milijuni radnih mjesta, a ovo su najrizičnije profesije

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2020. u 10:06
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Skoro 60 milijuna radnih mjesta širom Europske unije i Velike Britanije ugroženo je zbog pandemije koronavirusa.

U analizi londonske konzultantske kuće McKinsey se upozorava da bi stopa nezaposlenosti u EU mogla porasti sa oko 6 posto na više od 11 posto i da godinama ostati na tom nivou ako se širenje virusa uskoro ne zaustavi.

McKinsey procenjuje je jedno od četiri radna mjesta u EU i Velikoj Britaniji pod rizikom od smanjenja radnih sati, prinudnog odmora ili otpuštanja, objavio je CNN.

Profesije koje ne zahtijevaju blizak kontakt među ljudima, kao što su knjigovođe i arhitekti, kao i one koje podrazumijevaju pružanje osnovnih usluga, smatraju se nisko rizičnim.

U okviru visoko rizičnih profesija zaposleno je 55 milijuna radnika, a među njima su blagajnice, kuhari, građevinski radnici, hotelski djelatnici i glumci.

Oko 80 posto radnih mjesta koja se smatraju rizičnim obavljaju ljudi bez fakultetske diplome, a posebno su ugroženi zaposleni u manjim tvrtkama.

Ako Europa ne uspije zaustaviti virus u roku od tri mjeseca i bude prisiljena nastaviti socijalno distanciranje tijekom ljeta, stopa nezaposlenosti će iduće godine biti na najvišem nivou od 11,2 posto, dok potpuni oporavak gospodarstva ne treba očekivati prije 2024. godine, navodi se u analizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close