Najavljen veliki štrajk u Njemačkoj: Prekida se sav promet, obuhvatiti će vlakove, autoceste i zračne luke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2023. u 09:42
Foto: Reuters

Štrajkom se namjerava povećati pritisak na vladu i lokalne vlasti uoči trećeg kruga pregovora koji počinje u ponedjeljak.

Dva glavna njemačka sindikata u četvrtak su najavili štrajk koji će pogoditi javni prijevoz širom zemlje, a obuhvatit će međugradske i lokalne vlakove, kao i autoceste i zračne luke.

Sindikati EVG i Verdi najavili su za ponedjeljak tzv. zajedničku industrijsku akciju, koja dolazi nakon brojnih prethodnih štrajkova koji su posljednjih mjeseci pogodili sve dijelove njemačkog gospodarstva.

“Bit će ozbiljnih kašnjenja, pa čak i prekida transportnih usluga u svim pogođenim područjima diljem zemlje”, rečeno je.

Namjeravaju povećati pritisak na Vladu

Verdi je pozvao svoje članove u sedam njemačkih pokrajina da napuste zračne luke i svoja radna mjesta u lokalnom javnom prijevozu.

Štrajkom se namjerava povećati pritisak na vladu i lokalne vlasti uoči trećeg kruga pregovora koji počinje u ponedjeljak.

Sindikat Verdi zahtijeva povećanje plaća od 10,5 posto i najmanje 500 eura više mjesečno za radnike u javnom sektoru.

Prije dva dana su u osam njemačkih saveznih pokrajina štrajkali liječnici javnih bolnica kako bi povećali pritisak tijekom pregovora o kolektivnim ugovorima,  dok bi u ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja trebao biti održan danas.

Sindikat liječnika Marburški savez za oko 50.000 liječnika u javnim klinikama u Njemačkoj traži prilagođavanje plaća stopi inflacije od 10 posto te dodatno povećanje od 2,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close