Na snagu su stupila nova pravila o potrošačkim kreditima

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2023. u 09:23
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novim pravilima, među ostalim, zabranjeno je bankama jednostrano povećanje minusa.

Na snagu su stupila nova pravila o potrošačkim kreditima na kojima je kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu radio hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). Tako je Europska unija nakon petnaest godina dobila nova pravila koja dodatno štite građane kod potrošačkog kreditiranja.

„Novim pravilima zabranili smo bankama jednostrano povećanje minusa. Dakle, bez izričitog pristanka potrošača banke više neće moći povećavati minuse na računima građana. Takva praksa koje građani često nisu ni bili svjesni vodila je potrošače u sve veću prezaduženost. Osim toga, zabranili smo i slanje nezatraženih kreditnih kartica na kućne adrese potrošača, a odredili smo i da će reklame o kreditima morati sadržavati jasnu naznaku o tome da krediti koštaju.

Banke će po novim pravilima morati građane unaprijed obavijestiti o svakom planiranom smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja i ostaviti im mogućnost obročne otplate u dvanaest jednakih obroka, a države članice moći će uvesti i stroža pravila o zaštiti potrošača. Posebno je važno da smo direktivom uspjeli zabraniti diskriminaciju s kojom se često susreću osobe koje su preboljele rak kad ugovaraju financijske usluge. Naime, kod ugovaranja financijskih usluga, u ovom slučaju osiguranja koja se vežu uz potrošačke kredite, zabranjuje se nepovoljniji tretman osoba koje su preboljele rak. Oduvijek sam govorio da pravo na zaborav mora postati dio europskog zakonodavstva i da Europa mora ukinuti prepreke na koje nailaze osobe koje su preboljele rak prilikom pristupa financijskim instrumentima kao što su zajmovi, hipoteke i životno osiguranje. ‘ – kazao je Sokol.

Komentirajte prvi

New Report

Close