Moguće nove nevolje u europskoj opskrbi plinom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2022. u 11:17
Foto: Pixabay

Tvornica je izvan pogona od rujna 2020. nakon požara koji je potaknuo zabrinutost za sigurnost proizvodnje.

Popravci na pogonu za ukapljivanje plina u norveškom Hammerfestu nakon požara trajat će dulje no što se očekivalo, priopćile su energetska kompanija Equinor i upravitelj sustava Gassco, signalizirajući nove nevolje u europskoj opskrbi plinom.

Očekuje se da će tvornica, kojom upravlja Equinor, nastaviti proizvodnju 17. svibnja, više od šest tjedana nakon planiranog datuma na kraju ožujka.

„Sustavno radimo na ispunjavanju plana koji smo utvrdili, no izazovi vezani uz pandemijska ograničenja traže više vremena da pripremimo postrojenje za sigurno i stabilno pokretanje i rad”, rekla je viša potpredsjednica Equinora Grete Haaland.

Jedini veliki pogon za ukapljivanje plina u Europi, na otoku Melkoeyi, nedaleko grada Hammerfesta na norveškom Arktiku, može u punom kapacitetu preraditi 18 milijuna kubičnih metara plina dnevno.

Tvornica je izvan pogona od rujna 2020. nakon požara koji je potaknuo zabrinutost za sigurnost proizvodnje.

Plin stiže u pogon 160 kilometara dugim plinovodom iz polja Snoehvit u Barentsovom moru koje je sada također zatvoreno budući da se plin ne može ukapljivati. Plinovodom se godišnje može transportirati 7,6 milijardi prostornih metara plina.

Nakon požara pokrenuti su opsežni radovi, uključujući provjeru više od 22.000 komponenti i zamjenu 180 km električnih kabela, priopćio je Equinor.

„Napredak koči najnoviji val zaraze koronavirusom u kombinaciji s ograničenjima i smanjenim područjem rada. U određenim je fazama radova čak polovina radnika bila u karanteni i izolaciji”, rekao je upravitelj LNG tvornice Hammerfest Thor Johan Haave.

Dodao je i da se radovi bliže kraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close