Mnogi su jedva dočekali otvaranje kafića i restorana, ali pogledom na cjenik dočekao ih je ‘hladan tuš’

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2021. u 10:05
Foto: Reuters

Mnogi, usprkos državnoj pomoći u raznim oblicima, nisu preživjeli ovo teško razdoblje.

Mnogi njemački ugostitelji i njihovi gosti su jedva dočekali popuštanje mjera koje su praktički od početka studenog prošle godine posjet kafiću ili restoranu činile nemogućim.

Prvo su prije nekoliko tjedana otvorene terase, a s padom sedmodnevne incidencije sada i većina restorana otvara i unutarnje prostore za goste. Naravno, sve je popraćeno higijenskim mjerama i mjerama za praćenje epidemije, piše DW.

Mnogi se nisu vratili

No najveće brige ugostiteljima trenutno zadaje pomanjkanje osoblja. U Njemačkoj je većina konobarica i konobara ovaj posao obavljala kao dodatno zaposlenje ili honorarni posao uz studij ili školu. U mjesecima potpunog zatvaranja mnogi su se preorijentirali na druge izvore zarade i velik dio njih je time ostao nepovratno izgubljen kao radna snaga u ugostiteljstvu. “Ja nisam mogla ljudima govoriti: Čekajte, strpite se dok ponovno ne otvorimo”, rekla je za javni servis ARD vlasnica jednog restorana u Kölnu objašnjavajuću zašto se velik broj prijašnjih radnika nije vratio nakon lockdowna.

Ona se žali da je teško pronaći dovoljno ljudi za rad čak i da vladaju normalni uvjeti, a da higijenske mjere zahtijevaju dodatno osoblje. “Netko mora dočekati goste, provesti ih do stola, sve to iziskuje dodatno osoblje, a to košta”, kaže ova ugostiteljica. Financijska neizvjesnost vlada i dalje, mnogi nisu sigurni hoće li morati vratiti financijsku pomoć koju su dobili od države.

Sve je to rezultiralo poskupljenjem usluga u ugostiteljstvu od, kako javlja ARD, pet do deset posto.

Oprezni optimizam

Mnogi, usprkos državnoj pomoći u raznim oblicima, nisu preživjeli ovo teško razdoblje. Od sredine ožujka, prema navodima krovne udruge njemačkih ugostitelja i hotelijera DEHOGA, mjesečno od 70 do 120 ugostiteljskih poduzeća prijavljuje stečaj. Samo do veljače je izgubljeno 120.000 radnih mjesta u gastronomiji i ugostiteljstvu.

DEHOGA istovremeno procjenjuje da su državne pomoći, poput jednokratnih financijskih isplata ili programa financiranja skraćenog radnog vremena, spasile oko 50.000 ugostiteljskih poduzeća.

Direktorica DEHOGA-e Ingrid Hartges traži od politike bolju podršku kako u slučaju sljedećeg pandemijskog vala ne bi propalo još više ugostitelja. “Mi moramo bolje pripremljeni dočekati eventualni sljedeći val”, rekla je Hartges za dnevnik Neue Passauer Presse.

No usprkos upozorenjima u branši vlada neka vrsta optimizma zbog nadolazećeg ljeta. Mnogi se nadaju sličnoj reakciji gostiju kao što to bilježi turistička branša: nakon višemjesečnog odricanja gosti su spremni dublje posegnuti u džep i priuštiti si usluge koje si u normalnim uvjetima ne bi priuštili.

Komentirajte prvi

New Report

Close