Loše vijesti: Jedna zemlja planira se otvoriti prema Hrvatskoj, ali broj zaraženih im je u naglom porastu

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2020. u 13:14
Foto: Reuters

Vlasti proteklih tjedana rade na ponovnom pokretanju ekonomije otvarajući trgovine, kina, kazališta i restorane na otvorenom.

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Češkoj najveći je u četiri tjedna te se popeo iznad 100 prvi puta ovaj mjesec, rečeno je u utorak iz ministarstva zdravstva.

Ministarstvo je reklo da je u ponedjeljak zabilježeno novih 111 slučajeva zaraze koronavirusom, zbog čega se ukupan broj zaraženih u zemlji popeo na 8.586. Nisu prijavljene nove smrti, kojih je dosad bilo ukupno 297.

Češka, poput mnogih drugih država središnje Europe, zatvorila je škole, trgovine i granice kad se u ožujku počela širiti zaraza, dok se veliki broj ljudi u zemlji oporavio.

Vlasti proteklih tjedana rade na ponovnom pokretanju ekonomije otvarajući trgovine, kina, kazališta i restorane na otvorenom.

Postoje planovi da se sljedeći tjedan otvore i unutrašnji prostori restorana.

Vlada također planira od 8. lipnja olakšati putovanja u i iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija povoljna, u ponedjeljak je rekao ministar zdravstva Adam Vojtech.

Ministar Vojteh je kazao kako je predložio da se od 8. lipnja liberalizira režim putovanja s državama koje se smatraju sigurnim od epidemije u što je uz Austriju i Slovačku uključena i Hrvatska dok bi se sadašnja ograničenja zadržala u odnosu na državljane rizičnih zemalja čiji popis tek treba utvrditi no vjerojatno je kako se to odnosi na Španjolsku, Italiju ili Francusku.

Češka je bila među prvim europskim državama koje su u ožujku strancima zabranile ulazak u zemlju a Česima putovanja u inozemstvo kako bi kontrolirala epidemiju prouzročenu koronavirusom.

Neka od ograničenja ukinuta su no Češka još nije otvorila svoje granice za inozemne turiste a od Čeha se traži da po povratku u zemlju pokažu negativni test na koronavirus ili u protivnom moraju u karantenu.

U tijeku su rasprave o otvaranju granica sa susjednim državama poput Austrije i Slovačke koje su također poduzele korake kako bi liberalizirale režim prelaska svojih granica.

Komentirajte prvi

New Report

Close