Krenula prodaja skijaških aranžmana, agencije uvele korona osiguranje

Autor: Marija Crnjak , 24. rujan 2020. u 05:15
Foto: JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Unatoč neizvjesnosti oko razvoja epidemiološke situacije i kretanja unutar EU, vodeća skijališta Europe najavljuju otvaranje. Hrvatski gosti već iskazuju interes, a nude im se i labaviji uvjeti otkazivanja usluge.

Iako još nema službenih potvrda da će se otvoriti granice unutar EU za skijaše, a neizvjesno je i kako će se kretati epidemiološka situacija u idućim jesenskim mjesecima, vodeća europska skijališta najavljuju otvaranje, a hrvatske agencije krenule su prodavati aranžmane, uz mnogo više ograda nego inače.

Odluka politike o otvaranju granica za skijaše neslužbeno je najavljena, no službeno se može očekivati tik pred otvaranje sezone, kažu sugovornici Poslovnog dnevnika. Postoje opcije o nužnom testiranju na Covid-19 neposredno prije puta, na što se treba pripremiti i zdravstveni sustav u Hrvatskoj, no ni to još nije definirano. Skijališta najavljuju stroga pravila zaštite od zaraze, od higijene i zaštite maskama do ukidanja svih masovnih evenata i partija kako bi se osigurala distanca.

Cijene bez veće promjene

Cijene skijanja nisu se značajno mijenjale od lani, što se očekuje u last minute akcijama, ako ih uopće bude. Oglašavanje skijanja u Hrvatskoj vrlo je diskretno i na to se odlučuju domaće agencije, dok su destinacije u Austriji i Italiji većinu budžeta namijenile promociji domaćih gostiju, na kojima u Austriji sezona i počiva. Na skijanje obično godišnje putuje 200.000 hrvatskih građana, od toga oko 90.000 u Austriju, ostalo je po slovenskim i talijanskim skijalištima. Oni koji putuju preko agencija kreću s rezervacijama već u rujnu, no ove godine bi se mogli pridružiti individualcima koji čekaju last minute ponude. U hrvatskim agencijama, kojima bi dobra prodaja skijanja mogla značajno poboljšati krvnu sliku u 2020., ističu da interesa ima, a krenula je i prodaja. Uniline je katalog pustio već u kolovozu, uz najavu novih paketa korona-osiguranja, koje pokriva otkaz i u slučaju epidemije.

“U ponudi imamo sva glavna skijaška odredišta u Europi, te važnija u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Srbiji. Cijene su ostale na istoj razini kao i prošlih godina, od 63 eura po osobi za otvorenje sezone na Jahorini gdje dobivate tri noćenja i trodnevni skipass, do uvijek popularnih Bijelih tjedana za obitelji gdje se cijene za četveročlanu obitelj kreću od 1025 u Francuskoj do 1440 eura u Austriji. Prodaja je trenutačno zbog važećih restrikcija prilikom ulaska u države usporena, no upiti pristižu, što nas ohrabruje. Traže se otvaranje ski sezone u prosincu i tradicionalni Bijeli tjedan u siječnju kada većina Hrvata putuje na skijaška odredišta, a upiti i rezervacije su podjednako raspodijeljeni na hotele i apartmane”, otkriva nam Saša Miljević, voditelj online prodaje u Unilineu.

Svi sad pružaju fleksibilnost

Uniline Skifun jamstvo gostima omogućuje da, u slučaju proglašenja epidemije u matičnoj ili odredišnoj zemlji, kao i svim tranzitnim zemljama koje bi putniku onemogućavale dolazak u destinaciju, ali i svrstavanja tranzitne ili odredišne destinacije na crvenu listu od RH, što bi podrazumijevalo obveznu karantenu po povratku u prebivalište, ostvari povrat cjelokupnog iznosa (umanjen za administrativne troškove i premije otkaza putovanja) u roku 15 dana od otkaza putovanja. “Garantiramo povrat uplaćenog novca u slučaju epidemije, bolesti ili karantene i to sve do dan prije planiranog polaska na skijanje. To je najkonkurentnija ponuda na tržištu”, ističe Miljević.

Agencija Palma katalog Skijanje pustila je ovog tjedna. Product manager Dalibor Čanaglić ne sumnja da će hrvatski gosti ići na skijanje ako okolnosti dozvole.

“Naši gosti jedva čekaju skijaški odmor, iako trenutačno imamo nešto slabiji opseg potražnje u odnosu na lani. Mnogi možda još razmišljaju, ali upita i rezervacija imamo. Najveća potražnja bilježi se za apartmanski smještaj”, kaže Čanaglić. Ističe da je first minute rezervacija uvijek najpovoljnija i može se uštedjeti 5-20%.

“Mnogi su naši gosti to već shvatili pa svake godine bilježimo porast rezervacija uz first minute popust. Skijanje je specifičan produkt, tu je potražnja uvijek veća od ponude, last minute aranžmani gotovo ne postoje”, kaže Čanaglić. I Palma pruža labavije uvjete otkaza nego inače.

“Svi hotelijeri i skijališta također pružaju fleksibilnost, ovogodišnji uvjeti prodaje prilagođeni su situaciji. Ako se neka od zemalja u nekom trenutku nađe na crvenom popisu, tretirat ćemo svaku smještajnu jedinicu i hotelsku kuću zasebno, a u svakom slučaju u korist putnika, uz povrat iznosa uplaćene rezervacije. Naravno, svi će gosti imati i mogućnost promjene datuma”, zaključuje Čanaglić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a samoizolacija ništa?

New Report

Close