Kraj dječjeg doplatka u Njemačkoj: Uvodi se drugačija i veća naknada

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2023. u 07:48
FOTO: Pixabay

U Njemačkoj će biti uvedena naknada pod nazivom Osnovno dječje osiguranje (njem. Kindergrundsicherung) umjesto dječjeg doplatka. Od 2025. bi trebalo biti pojednostavljeno podnošenje zahtjeva za pomoć. Evo za što se obitelji trebaju pripremiti.

Njemačka Vlada želi se boriti protiv siromaštva djece u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i cijeloj Njemačkoj. U 2025. godini novi sustav osnovne dječje sigurnosti trebao bi zamijeniti sadašnji sustav dječjeg doplatka, piše Fenix magazin.

Osobito bi se na ovaj način trebale rasteretiti obitelji s niskim primanjima. Plan je ovo koji je iznijela ministrica za obiteljska pitanja Lisa Paus (Zeleni).

Planirana reforma ima za cilj objediniti prethodne beneficije kao što su dječji doplatak, dječji dodatak, dijelove “obrazovnog i participativnog paketa” te također pojednostaviti njihovu dostupnost.

Zato što se roditelji u ovom trenutku moraju obraćati raznim tijelima kako bi ostvarili pripadajuće mjere podrške, mnoge obitelji ne dobivaju svoje naknade koje ih sljeduju od države. Osnovna sigurnost djeteta taj bi problem trebala riješiti. Prema pisanju njemačkih medija, sve bi trebalo postati jednostavnije.

Ovoliko bi novca trebali dobiti od 2025. godine

Ali što zapravo uključuje naknada pod nazivom osnovna sigurnost djeteta? Prema nacrtu Ministarstva obitelji, starijih osoba, žena i mladeži, naknada se sastoji od dva dijela:

osnovni iznos
dodatni iznos

Prema planu, osnovica će odgovarati dječjem doplatku u sadašnjem obliku. Nakon iznenađujuće snažnog povećanja početkom 2023.godine, to trenutno iznosi 250 eura mjesečno za svako dijete.

Iznos se revidira svake dvije godine i po potrebi korigira.

Važno: Osnovni iznos je fiksan. Ne može se kompenzirati sa socijalnim naknadama, kao što je npr. roditeljski dodatak.

Osnovni iznos je zajamčen, dodatni iznos nije

Drugačija je situacija s drugom komponentom spomenute naknade, odnosno dodatnim doprinosom. Uz paušalni iznos za obrazovanje i sudjelovanje (trenutačno 15 eura), dodatni doprinos trebao bi uključivati ​​i paušalni iznos za troškove stanovanja djece (trenutačno 150 eura).

Za razliku od zajamčene osnovice, dodatak ovisi o primanjima roditelja. Što su primanja veća, obitelji dobivaju manje novca. Iznad određenog godišnjeg prihoda roditelja, obitelji neće dobiti dodatak. Granica godišnjih prihoda roditelja još nije određena.

Poput dječjeg doplatka, osnovno dječje osiguranje namijenjeno je uzdržavanju sve djece od rođenja do 18. godine. Svatko tko se obrazuje moći će dobivati osnovnu dječju sigurnost do svoje 25. godine, prenosi Fenix magazin.

Oni koji studiraju bit će potpomognuti još dvije godine. Odrasla djeca koja više ne žive s roditeljima trebala bi izravno primiti navedeni iznos.

Predviđeno je i da roditelji ubuduće više neće morati dostavljati potvrdu o prihodima. Novi ured za osnovnu sigurnost djece trebao bi dobivati ​​relevantne informacije izravno od porezne uprave.

Moraju li roditelji sada nešto učiniti?

Roditelji trenutno ne moraju ništa poduzeti. Još se ne možete prijaviti ni za kakav novac jer je temeljna dječja sigurnost do sada samo politički projekt – doduše konkretan.

Nacrt zakona trebao bi biti gotov nakon ljetne stanke. Tada počinje zakonodavni postupak.

Komentirajte prvi

New Report

Close