Kako žive Hrvati u Irskoj? Oni bez posla tjedno dobivaju 350 eura državne pomoći, ali ima jedna ‘caka’

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2020. u 10:01
Foto: Reuters

Ovo je četvrti tjedan da ne radim, a hotel u kojem sam radio zatvoren je već pet tjedana, kazao je Kadirić.

Život u Irskoj privukao je brojne Hrvate koji su tamo pronašli svoj drugi dom. Kao i za ostatak svijeta koji je pogođen pandemijom koronavirusa, tako se i život promijenio i u Irskoj, piše Riportal.

Karantena u Irskoj je počela 13. ožujka, a krajem ožujka su pooštrili mjere. Stariji od 70 ne smiju napuštati kuće, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti uzevši da je dopuštena dostava, a zatvorene su sve trgovine osim prehrambene.

Oko pola milijuna prima državnu pomoć jer su ostali bez posla zbog lockdowna, a Vlada im uplaćuje 350 € tjedno tijekom 12 tjedana. Međutim, na taj iznos će na kraju godine morati platiti porez i doprinose.

Dvojica Riječana Armando Kadirić i Luka Varga koji već dulje vrijeme rade i žive u Irskoj ispričali su za Riportal kako se tamo živi u ovim okolnostima.

– Ovdje gdje sam ja, u Galwayu, situacija je za sada dobra. Koliko mi je poznato, još nikoga nisu izbacili iz stana.

Ovo je četvrti tjedan da ne radim, a hotel u kojem sam radio zatvoren je već pet tjedana – kazao je Kadirić.  On je jedan od velikog broja građana koji dobivaju pomoć od države.

– Najprije je bilo objavljeno da ćemo od države dobivati 203€ tjedno, a onda su podignuli iznos pomoći zbog lockdowna na 350€. Inače, rade samo trgovine prehrambenom robom, ljekarne, pošte i pumpe. Kafići i restorani su zatvoreni već skoro mjesec i pol dana, ali što se svega drugoga tiče mogu reći da se više-manje živi normalno.

Istaknuo je da postoji šansa da se smanji najamnina zbog lockdowna, ali da se treba javiti stanodavcima mailom.

– Ja sobu plaćam 350€ mjesečno plus režije. Cijena naravno ovisi o veličini sobe. Ja sam imao sreće, inače su po 500€-750€ plus polog u iznosu jedne najamnine – istaknuo je i naveo kako je to dovoljno da pokrije mjesečni najam sobe, ali i da se treba dodati za režije.

Kućna samoizolacija je do produljena do 5. svibnja, no očekuje se kako bi nakon toga moglo došlo do popuštanja mjera.

Komentirajte prvi

New Report

Close