Kako su Šveđani bez radikalnih mjera uspjeli obuzdati pandemiju?

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2021. u 09:37
Foto: Pixabay

U laboratorijskim uvjetima utvrđeno je kako delta uzrokuje blažu bolest nego ranija južnoafrička beta varijanta, pa i alfa.

Iako su Šveđane tijekom prvog vala pandemije napadali da su zbog slabih epidemioloških mjera „ubojice“ staraca, Švedska je pro broju mrtvih na milijun stanovnika sada među uspješnijim europskim zemljama, piše Jutarnji list.

Ono što je pri tome intrigantno je da je bez zatvaranja kafića, restorana i nošenja maski, Švedska uspjela, gledajući broj smrti, imati tijekom cijele pandemije samo dva opasna vala, što ukazuje na to kako se uz odgovarajuće bolničke terapije i cijepljenje posljedice zaraze ipak mogu imati pod kontrolom i bez radikalnih epidemioloških mjera.

Koliki je, zapravo, rizik delta varijante?

U laboratorijskim uvjetima utvrđeno je kako delta uzrokuje blažu bolest nego ranija južnoafrička beta varijanta, pa i alfa. Praktično sva cjepiva i dalje su i kod delte učinkovita u sprečavanju najtežih ishoda, ali ostaje otvoreno pitanje može li delta u značajnijem postotku razviti tzv. „dugi covid“. Nova istraživanja pokazuju kako je moguće da zaraženi delta varijantom nose i tisuću puta više virusa, nego oni zaraženi originalnim virusom. No, to ne znači da će biti bolesniji nego zaraženi alfa i beta varijantom, ali mogu biti zarazniji te duže prenositi virus.

Komentirajte prvi

New Report

Close