Izvrsna vijest za nas stiže iz Njemačke, ograničenja za putovanja ipak će biti ukinuta ranije

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2020. u 09:41
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Poznato je da je Njemačka jedno od važnijih emitivnih tržišta za Hrvatsku. Zato je za što bolji rezultat sezone važno i kada će Nijemci moći putovati te u koje sve države. Evo kakvi su im planovi.

Njemačka vlada planira popustiti mjere socijalnog distanciranja već od 29. lipnja, a ne 5. srpnja kako je ranije najavljivala, ali i ukinuti ograničenja putovanja svojih građana u europske zemlje od sredine lipnja, pišu tamošnji mediji. Kako prenosi Reuters, 16 pokrajinskih premijera pokušat će sutra, na sastanku s kancelarkom Angelom Merkel, postići konsenzus kako oživjeti najveće europsko gospodarstvo suočeno s najdubljom recesijom od 2. svjetskog rata, a istovremeno osigurati javnozdravstvenu zaštitu.

Pozivajući se na dokument koji će poslužiti kao temelj za raspravu, dnevni list Bild navodi da je Merkel, pod pritiskom saveznih pokrajina, pristala ubrzati popuštanje mjera socijalnog distanciranja za tjedan dana, na 29. lipnja. Bild tvrdi da će okupljanja na javnim mjestima biti ograničena na 10 osoba ili članove dva kućanstva. Za kućne zabave neće biti ograničenja broja posjetitelja, ali će domaćin morati osigurati dovoljno prostora da gosti mogu održavati razmak te da imaju dovoljno svježeg zraka, navodi taj list.

Novinska agencija dpa piše kako će Njemačka ukinuti ograničenja putovanja u 31 europsku zemlju od 15. lipnja. Uz 26 članica Europske unije, Nijemci će moći putovati i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island, Švicarsku i Lihtenštajn bez obveze 14-dnevne samoizolacije prilikom povratka. Glasnogovornik njemačke vlade nije želio komentirati ove medijske napise, ističući kako ne može prejudicirati ishod sastanka. Inače, tijekom vikenda eskaliralo je neslaganje između lokalnih i saveznih vlasti oko dinamike popuštanja mjera izolacije uvedenih još u ožujku.

Tako su vlasti pokrajine Tiringije objavile kako žele odustati od obveze nošenja maski i socijalnog distanciranja. S druge strane, neke pokrajine, poput teško pogođene Bavarske, žele zadržati stroži režim. Unatoč velikom broju oboljelih – 178.732 prema posljednjim podacima Reutersa – Njemačka ima relativno mali broj preminulih, njih 8294.

Komentirajte prvi

New Report

Close