Iz fonda za mirovine planiraju povući 50 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. svibanj 2021. u 12:19
Foto: pixabay

Najveći je iznos od osnivanja fonda povučen prošle godine, kada je vlada osigurala isplatu 369,3 milijarde kruna, pokazuju podaci proračuna ministarstva financija.

Norveška bi ove godine trebala povući gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacijskog fonda kako bi se uspješno nosila s posljedicama koronakrize, predložila je vlada u utorak.

Ministar financija Jan Tore Sanner predlaže da se ove godine iz fonda u koji se slijevaju prihodi od prodaje nafte i ulažu u dionice, obveznice i nekretnine radi financiranja mirovina svih građana povuče 402,6 milijardi norveških kruna (48,66 milijardi dolara).

U studenome predložili su da se povuče 331,1 milijarda kruna.

“Značajan dio tog povećanja otpadao bi na izvanredne mjere potpore gospodarstvu povezane s pandemijom”, objasnio je ministar financija.

Vladu konzervativne premijerke Erne Solberg sada čekaju pregovori s desničarskom Strankom napretka kako bi ishodila potporu prijedlogu proračuna.

Najveći je iznos od osnivanja fonda povučen prošle godine, kada je vlada osigurala isplatu 369,3 milijarde kruna, pokazuju podaci proračuna ministarstva financija.

Proračun će ove godine bilježiti strukturni deficit, koji isključuje prihode od nafte, od 3,7 posto BDP-a, procjenjuje ministarstvo, povisivši procjenu iz studenoga za pola postotnog boda.

Time će drugu godinu zaredom premašiti dugoročne smjernice parlamenta prema kojoj ne bi trebao premašiti tri posto. Izuzetak su razdoblja gospodarske krize.

Norveški BDP trebao bi ove godine porasti 3,7 posto kada se isključi naftni sektor, čime je ministarstvo snizilo procjenu iz listopada za nešto više od pola postotnog boda.

Prošle je godine pao 2,5 posto, najviše od Drugog svjetskog rata.

“Niže stope zaraze i sve veći udio procijepljenih građana ulijevaju optimizam, iako je neizvjesnost i dalje velika”, rekao je Sanner o gospodarskim izgledima.

Državni fond trenutno upravlja imovinom vrijednosti 1.300 milijardi dolara i za svaku građanku i građanina osigurao oko 250.000 dolara mirovine, podsjeća Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close