Italija ulaže 90 milijuna eura u Enelovu tvornicu solarnih panela

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2024. u 21:59
Foto: Reuters

U siječnju Enel je za proširenje pogona na Siciliji osigurao 560 milijuna eura od Europske investicijske banke (EIB) i grupe domaćih zajmodavaca na čelu s UniCreditom.

Italija će uložiti 90 milijuna eura u Enelovu tvornicu fotonaponskih ploča na Siciliji kako bi poduprla plan energetske tvrtke o povećanju proizvodnih kapaciteta, izjavila je talijanska predsjednica vlade Giorgia Meloni. “Projektu je namijenjeno 90 milijuna eura iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost… koji će omogućiti da (…) se uspostavi nova proizvodna linija”, rekla je Meloni u subotu. “Želimo da Catania postane jedno od najvažnijih središta u proizvodnji solarnih panela”, dodala je.

Proizvodni kapacitet pogona od približno 200 megavata (MW) trebao bi do kraja godine dosegnuti tri gigavata, što znači da će povećanje kasniti šest mjeseci u odnosu na prvobitni Enelov plan najavljen 2022. godine. Cilj je, po Melonijinim riječima, otvoriti 700 novih radnih mjesta do kraja 2024. i još 1000 u tvrtkama koje surađuju s tvornicom 3Sun.

Premijerka Meloni najavila je poticaje za tehnologiju obnovljivih izvora energije na talijanskom jugu koji u razvijenosti još uvijek kaska za sjeverom. “Želimo i moramo biti konkurentni azijskim igračima u tom sektoru”, rekla je Meloni.

U siječnju Enel je za proširenje pogona na Siciliji osigurao 560 milijuna eura od Europske investicijske banke (EIB) i grupe domaćih zajmodavaca na čelu s UniCreditom, a računa i na novac iz europskog fonda za inovacije na području zelenih tehnologija. Energetska grupacija također pregovara s potencijalnim ulagačima o mogućoj prodaji do polovine vlasničkog udjela, rekli su izvori Reutersa. Enel je početkom siječnja prodao portfelj obnovljivih izvora imovine u SAD-u tvrtki Ormat Technologie u sklopu napora da smanji svoj dug.

Komentirajte prvi

New Report

Close