I u Austriji potvrđen novi zarazniji soj virusa, obavezne su FFP2 maske, rad od kuće je strogo preporučen

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2021. u 14:01
FOTO: REUTERS/Lisi Niesner

Ono što se je pretpostavljalo da je visokozarazna britanska mutacija koronavirusa B.1.1.7  stigla i u Austriju i službeno je u utorak potvrđeno od austrijskog Ministarstva zdravlja.

Isti izvor navodi da je metodom sekvenciranja genoma koronavirusa od 53 uzoraka uzetih od zaraženih osoba u austrijskim pokrajinama Beč, Salzburg i Tirol, kod njih čak 46 potvrđena britanska mutacija B.1.1.7, objavio je Večernji list.

Najviše potvrđenih zaraza novim sojem virusa sekvenciranjem je utvrđeno u jednom od staračkih domova u Beču. Nakon toga potvrđena je i zaraza kod 17 učitelja skijanja u Jochbergu u Tirolu, pristiglih iz Velike Britanije. U Salzburgu su potvrđena još dva slučaja zaraze britanskom mutacijom.

Osim uzetih uzoraka zaraženih osoba, u Salzburgu su analizirane i otpadne vode i ustanovljena je zabrinjavajuća koncentracija novog soja virusa od gotovo 50 posto.

„Ekstremno visoki porast ove mutacije već je bio primjetan početkom siječnja“, rekao je Andreas Bergthaler iz Istraživačkog instituta za molekularnu medicinu pri austrijskoj Akademiji znanosti u Beču. Austrijska Agencija za zdravlje i zaštitu hrane (AGES) proteklih je dana posebnim PCR testovima analizirala 776 na koronu pozitivnih uzoraka s područja cijele Austrije, a kod njih oko 150 je utvrdila sumnju u zarazu britanskom virusnom mutacijom, što se trenutačno provjerava sekvenciranjem.

Podsjetimo, zbog novih sojeva virusa, britanske i južnoafričke varijante, Austrija je odlučila produžiti lockdown.

Dućani, gastronomija, škole i turizam se nisu otvorili 18. siječnja kako je trebalo biti, a odgođeno je i otvaranje planirano za 25. siječnja. Od tog datuma je obavezno nošenje FFP2 maske te fizička udaljenost između osoba koja iznosi dva metra. FFP2 maske će se moći kupiti u svim prehrambenim dućanima, a njihova cijena bit će regulirana od strane Ministarstva zdravlja u ponedjeljak. Oni slabijeg socijalnog statusa dobit će dvije maske besplatno.

Škole, trgovine, muzeji i frizeri ostaju zatvoreni sve do 8. veljače. Rad od kuće je strogo preporučen. Sport i vježbanje u zatvorenim prostorima neće biti dozvoljeno do daljnjeg.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close