Austrija od danas u novom lockdownu, Kurz poručio: Ne susrećite se ni s kim

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. studeni 2020. u 08:50
Foto: Reuters

Djelomična karantena s policijskim satom tijekom noći uvedena je početkom studenog.

U Austriji su od ponoći na snazi nove, još strože mjere. Da će do novih mjera doći austrijski je kancelar Sebastian Kurz objavio još u subotu. Nove mjere će na snazi biti najmanje do 6. prosinca.

Uvodi se djelomična karantena

Austrijska vlada je objavila kako od 17. studenog zatvara škole i trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućanske potrepštine, i to dva tjedna nakon uvođenja djelomične karantene koja nije zaustavila naglo širenje koronavirusa u zemlji.

Kurz je, kada je predstavljao mjere, rekao kako se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u točno određenim okolnostima (kupnja hrane, poslovni i medicinski razlozi, sportske aktivnosti i šetnja).

“Moj zahtjev za sljedeća četiri tjedna je: ne susrećite se ni s kim”, rekao je Kurz na press konferenciji dodajući kako nitko ne želi zatvaranje, ali da je to jedino sredstvo za koje pouzdano znaju da će funkcionirati te se pozvao na primjer Izraela.

I trgovine će se zatvoriti, osim prehrambenih, ljekarni, banaka, pošte i važnih djelatnosti.

Što se tiče prosvjete, osnovne i srednje škole osigurat će nastavu na daljinu. Dosad nastave u školama nije bilo samo za više razrede srednje škole i za sveučilišta.

Djelomična karantena s policijskim satom tijekom noći uvedena je početkom studenog. Restorani, muzeji, koncertne dvorane i sportski objekti bili su zatvoreni, ali epidemija se i dalje brzo širila.

Austrija, koja ima 8,8 milijuna stanovnika i bila je razmjerno pošteđena u prvom valu, prijavila je u petak gotovo 10.000 slučajeva u 24 sata i još 7000 u subotu, nakon čega je uslijedilo donošenje novih mjera.

Komentirajte prvi

New Report

Close