Hoće li u 2024. poskupjeti mlijeko, maslac, jogurt i sir? Nijemci dali svoju procjenu

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2024. u 13:43
foto: unsplash

Na svom vrhuncu prosječna cijena u prosincu 2022. iznosila je nešto ispod 61,6 centi po kilogramu mlijeka.

Udruga poljoprivrednika Njemačke je objavila svoju procjenu prema kojoj u 2024. godini neće poskupjeti mlijeko, maslac, jogurt i sir.

“Ako se ne dogodi ništa nepredviđeno, imat ćemo stabilnu strukturu cijena”, rekao je potpredsjednik Udruge farmera i predsjednik stručnog povjerenstva za mlijeko Karsten Schmal.

Jednostavnim rječnikom to znači: cijene mlijeka ostaju stabilne, piše Fenix.

Cijena od nešto više od 40 centi po kilogramu s farme prihvatljiva je cijena i za poljoprivrednike i za potrošače, pojašnjavaju u udruzi poljoprivrednika. Ovo područje neće dovesti do poskupljenja jogurta ili sira.

Nakon izvanredne prethodne godine s rekordnim cijenama u smislu prihoda i troškova, tržište mlijeka je u 2023. ostalo stabilno, smatraju u udruzi farmera.

Na svom vrhuncu prosječna cijena u prosincu 2022. iznosila je nešto ispod 61,6 centi po kilogramu mlijeka, pokazuju podaci Saveznog informativnog centra za poljoprivredu. Cijena je naglo pala tijekom proljeća, a od ljeta se stabilizirala.

Ipak, postoje veće regionalne razlike. Dok je cijena mlijeka u Bavarskoj, Tirinškoj i Baden-Württembergu između 42 i 45 centi, cijene u Saskoj-Anhaltu, Schleswig-Holsteinu i Mecklenburgu-Zapadnom Pomorju, među ostalima, ponekad su znatno više od 37 centi.

Komentirajte prvi

New Report

Close