Evo koliko bi mirovinu imali da u Njemačkoj radite pet godina

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2023. u 09:33
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku plaću na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova. Trenutna vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura.

Mnogi Hrvati zbog mirovine odlaze raditi u Njemačku. Kako bi ostvarili pravo na njemačku mirovinu, morate imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za mirovinsko osiguranje.

Upravo o tim doprinosima ovisi kolika će mirovina biti. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u zakonsko mirovinsko osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti mirovinskih bodova (bodova zarade), piše Fenix magazin. 

Ako u jednoj godini zaradite točno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat točno jedan mirovinski bod. Naime, prosječna godišnja bruto plaća u 2023. godini je 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

Za svaki mirovinski bod ima se pravo na tzv. vrijednost mirovine. To trenutno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od lipnja 2023.). Mjesečni iznos mirovine nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: Mjesečna bruto mirovina = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost mirovine x faktor vrste mirovine. I faktor ulaska i faktor vrste mirovine imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu mirovinu, a mirovina je uobičajena starosna mirovina.

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku plaću na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova. Trenutna vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1). Ako u pet godina rada ne dobijete točno jedan mirovinski bod, vaša će se mirovina promijeniti.

Komentari (3)
Pogledajte sve

https://www.immergruen.online/

 

Da ne velim kolko građevinac tuče v Deutschland a kolko v zagreb

U hr 15 godina za 100 eura?

 

4* manje..

 

Dakle novo gradnja na Jelačić placu 2500 ojra kvadrat ..

 

Pionir popizdio totalno.. daklem BERLIN Pankow prosječna plaća 2000 eura netto.. kamata 2-3 posto na kredit a 0 na obveznice 4000 eura kvadrat novogradnje.. 3000 Kernsanierung..

 

Zagreb, kamata na kredit sad oko 5 posto ?

Novogradnja koja je bila 3000 kad su čuli kako rastu kamate odmah na 3300.. debil ovdje oće skoro 4000 po kvadratu a nije lopatu zabio u zemlju.  A Zagreb je ipak ono.. provincija.. mali gradić.. Maksimir – Črnomerec

Prosječna plaća 1200 eura..

New Report

Close