Europska komisija upozorava Mađarsku: To je sramota

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2021. u 10:41
FOTO: REUTERS/Pedro Nunes

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kritizira mađarski zakon o homoseksualnosti kao „sramotu“. Prethodno je 13 zemalja EU-a osudilo taj zakon, jer nije u skladu s Europskim vrijednostima.

Mađarski zakon diskriminira ljude „na osnovi njihove seksualne orijentacije” i krši „osnovne vrijednosti Europske unije”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Bruxellesu. Ona je zato zatražila od članova svoje komisije da pošalju pismo Mađarskoj „i izraze našu zabrinutost prije nego što zakon stupi na snagu”.

Rezolucija protiv mađarskog zakona

Prije toga je, u utorak, belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmes iskazala zadovoljstvo zbog činjenice da je 13 zemalja potpisalo rezoluciju koja je najprije zamišljena kao inicijativa zemalja Beneluksa.

U rezoluciji se konstatira da novo mađarsko zakonodavstvo potkopava vrijednosti iza kojih stoji Europa. „Unija zasnovana na vrijednostima nije jelovnik s kojeg se slobodno bira”, kaže Belgijka i naglašava: „Imamo kolektivnu odgovornost da zaštitimo sve građane Europske unije te moramo glasno izraziti svoju zabrinutost”. Ona je dodala da, ako vjerujete da partner ide pogrešnim putem, morate mu to reći.

Prošlog tjedna je u mađarskom parlamentu raspravljano o zakonu u kojem se pedofilija i homoseksualnost obuhvaćaju istim zakonskim okvirom, a zabranjuje se informiranje mladih o drugim seksualnim orijentacijama u školi i na televiziji, piše Deutsche Welle.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn vjeruje da je u pogledu Europskih vrijednosti Orban u međuvremenu „izgubljen slučaj“: „Smatram da je to što sebi Mađari dozvoljavaju – neeuropski. Ne možete ljudima propisivati kako da žive”. Asselborn kaže da EU ne bi smio popusti i smatra sramotnim da se o tome uopće raspravlja.

Predstavnik Irske Thomas Byrne je izjavio: „Izjavu smo potpisali iz sveg srca i sa strašću. Ono što se tu događa je pogrešno”. On napominje da postoje i brojni drugi problemi koji se moraju imenovati u raspravi o članku 7, (on se odnosi na vladavinu prava), primjer je sloboda medija. Byrne smatra da su EU i Mađarska u pogledu novih mađarskih zakona u opasnoj situaciji. „Vjerujemo da je važno da se zadrži pritisak u pogledu zaštite ljudskih prava”.

Istočnoeuropske zemlje su suzdržane

Michael Roth je istakao da postoji niz problema s najnovijim razvojem situacije u Mađarskoj – na području medijskih sloboda i pluralizma, u podjeli vlasti, u ophođenju s oporbom ili s manjinama svih vrsta. On kaže: „Najnovije odluke mađarskog parlamenta su velika poteškoća, jer su jasno protiv naših vrijednosti, jer odnos poštovanja prema manjinama, u koje pripadaju i seksualne manjine, ne bi trebalo dovoditi u sumnju”.

Na kraju je izjavu potpisalo 13 zemalja, među kojima su Francuska, Španjolska, Njemačka i Švedska. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó je podrugljivo izjavio da se u raspravi šire lažne vijesti. Po njemu, mađarski zakon ne diskriminira pripadnike LGBTQ-zajednice, već samo regulira seksualni odgoj i zaštitu mladih.

Sada Europska komisija mora odlučiti hoće li zbog ovog zakona biti otvoren još jedan postupak protiv Mađarske zbog povrede Ugovora. Povjerenica Vera Jourova je rekla da se sada preispituju pravne osnove za taj slučaj.

Ministri su na samitu satima postavljali pitanja kolegama iz Poljske i Mađarske u sklopu takozvanog dijaloga o vladavini prava. Mjerodavni povjerenik je sažeo rezultate u sumorni zaključak da se u posljednje vrijeme mnogo toga još pogoršalo: „Postoje dodatni koraci ka konfrontaciji.” Na primjer, Poljska sada dovodi u pitanje primat zajedničkih pravnih stečevina EU-a nad nacionalnim pravom. A poljski premijer odbija povući svoj nacrt kod poljskog Ustavnog suda.

Tko god je slušao posljednji govor mađarskog premijera Viktora Orbana u kojem zahtijeva razvlašćivanje Europskog parlamenta, neće posumnjati u smjer njegovog političkog putovanja. Upozorenja iz EU-a na njega do sada nisu ostavila neki dojam. Sve dok EU ne zaprijeti oduzimanjem novca, što je pravno komplicirano, njegova vlada može nesmetano nastaviti ukidati demokratska prava.

Komentirajte prvi

New Report

Close