Budućnost Europe
POBOLJŠAN I PRORAČUN

Europska godina mladih 2022. za osnaživanje mladih ljudi

Parlament je u utorak potvrdio odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijati…
Poslovni dnevnik
15. prosinac 2021. u 15:42
FOTO: EP

Europska godina mladih 2022. usredotočit će se na ponovno uspostavljanje pozitivnih izgleda za mlade na koje je pandemija COVID-19 negativno utjecala. Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u. Zastupnici su podržali odluku s 604 glasova za, 25 protiv i 68 suzdržanih.

Europska godina mladih imat će za cilj uključiti mlade ljude u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe, te u druge javne politike na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini. Zahvaljujući zalaganju zastupnika, poseban fokus stavit će se na mlade s manje mogućnosti i na rješavanje problema mentalnog zdravlja. Europska godina mladih uključivat će konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje podizanja svijesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji, kao i provođenje studija i istraživanja o položaju mladih u EU-u.

Zastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti (prethodno usuglašeni iznos u pregovorima s Vijećem o proračunu za 2022. koji je prihvatio Europski parlament). Dodatna sredstva za provedbu aktivnosti mobilizirat će se u 2022. iz drugih, relevantnih programa i instrumenata EU-a. Zastupnici su dodali opciju mobiliziranja fondova EU-a nakon 2022., kako bi se osiguralo trajno nasljeđe Europske godine mladih.

“Pandemija bolesti COVID-19 i dalje nesrazmjerno pogađa mlade ljude”, rekla je izvjestiteljica Sabine Verheyen (EPP, Njemačka) prije glasanja. “Mladi se suočavaju s izazovima nastavka školovanja i ulaska na tržište rada (…), sklapanja novih poznanstava i otkrivanja drugih zemalja. Mladi su iz solidarnosti prihvatili i podržali postojeća ograničenja. Sada je vrijeme da im omogućimo da se razvijaju i napreduju“, kazala je izvjestiteljica. “Sljedeća godina postavit će temelje da mladim ljudima damo jaču platformu da se njihov glas čuje”, istaknula je te dodala kako je potrebno da “svi mladi ljudi budu uključeni i sudjeluju u stvaranju bolje, zelenije, digitalnije i inkluzivnije budućnosti u Europi.”

Cijelu plenarnu raspravu pogledajte ovdje. Idući koraci Aktivnosti Europske godine mladih organizirat će nacionalni koordinatori u svakoj državi članici zajedno s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzirat će ih Europski parlament. Europarlamentarci su uspješno pregovarali o uvođenju obveze o uključivanju mladih i organizacija mladih u fazi planiranja aktivnosti na nacionalnoj razini i na razini EU-a.

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.

Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

New Report

Close