EK očekuje pravodobnu isporuku cjepiva i objašnjenje od AstraZenece

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2021. u 13:27
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Komisija očekuje odgovore AstraZenece na video-sastanku predstavnika Komisije, zemalja članica EU-a i predstavnika tvrtke AstraZeneca.

Europska komisija očekuje pravodobnu isporuku ranije ugovorenih količina cjepiva britansko-švedske tvrtke AstraZeneca i u ponedjeljak očekuje objašnjenje za najavljene smanjene isporuke.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen telefonski je razgovarala s predsjednikom uprave AstraZenece i podsjetila ga da EU “očekuje pravodobnu isporuku” ugovorenih količina cjepiva, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Eric Mamer.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides u nedjelju je uputila pismo AstraZeneci u kojem traži objašnjenje za najavljenu smanjenu isporuku cjepiva.

Ursula von der Leyen podsjetila je tvrtku da je EU osigurao znatna sredstva za razvoj cjepiva, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

AstraZeneca je prošli tjedan obavijestila Komisiju da će smanjiti isporuku cjepiva u prvom tromjesečju za 60 posto, na 31 milijun doza umjesto umjesto dogovorenih 80 milijuna.

Komisija očekuje odgovore AstraZenece na video-sastanku predstavnika Komisije, zemalja članica EU-a i predstavnika tvrtke AstraZeneca.

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi u petak odobriti cjepivo britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca, ali je ta dobra vijest uvelike zasjenjena najavom da će tvrtka isporučiti znatno manje doza od ugovorenih s Europskom komisijom za prvo tromjesečje ove godine.

Pfizer, proizvođač čije je cjepivo prvo odobreno za uporabu u EU-u, još je ranije objavio kašnjenje u isporuci u isporuci cjepiva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je moguća zajednička tužba EU protiv proizvođača cjepiva ako ne ispune ugovorne obveze.

“Događa se da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU. Tu se događa nešto izvan onoga što je dogovoreno, a mi ćemo inzistirati na poštovanju ugovora”, poručio je Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close