Došao je kraj ere jeftinog namještaja: Materijal je sve skuplji, a brojni artikli nikako da dođu na skladište

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2021. u 09:02
FOTO: Pixabay

Proizvođači namještaja su razmazili kupce sve nižim cijenama – ali s tim je kraj. Dapače, neće biti drugog izbora nego lijepiti druge ceduljice sa cijenom i u trgovinama.

Mada se ni sama tome nije nadala, industrija namještaja je odlično prošla za vrijeme korone: kad su već morali biti kod kuće, mnogi su onda htjeli i svoj dom konačno malo dotjerati. Ili su zbog rada kod kuće jednostavno morali kupiti pisaći stol, radnu stolicu, policu…

Takva navala na namještaj se produžio i kako se stanje polako počelo normalizirati. Iz lanca Ikea za postaju ARD priznaju kako, zbog velike potražnje u mnogim trgovinama lanca mnogo artikala ima ili manje na skladištu – ili ih uopće nema. Tu oni praktično ništa ne mogu, jer je i njih teško pogodio problem u sektoru logistike i u isporuci, prenosi Deutsche Welle.

Jer i proizvođači namještaja se žale: “U međuvremenu je gotovo kod polovine njemačkih proizvođača namještaja smanjena proizvodnja zbog poteškoće u isporuci, često je i čitava proizvodnja morala biti obustavljena”, kaže Jan Kurth, poslovođa udruge proizvođača tog sektora.

Malo je nade da će u dogledno doba biti bolje: 70% upitanih proizvođača se žali kako je ovog svibnja postalo još lošije nego što je bilo u travnju. Četiri od pet upitanih tvornica se najprije žali jer im nedostaje okov, metalni i stakleni dijelovi i funkcionalni elementi – nerijetko su sve to dijelovi koji stižu s Dalekog istoka.

Nije problem samo sa isporukom sa Dalekog istoka: mnogi europski partneri jednostavno nisu u stanju držati se rokova

Sve je postalo skuplje

Ali nije mnogo bolje niti kod dijelova koje se barem djelomično proizvode negdje u Europi: 70% tvrtki se žali da im nedostaje čak i panel-ploča, ploča od umjetnih materijala, spužve, elektronskih dijelova, nedostaje čak i sredstava za pakiranje. Dobro se pazi i s pričuvama tekstila i kože da se ne potroši prebrzo.

Povrh toga, proizvođači namještaja su razmazili kupce sve nižim cijenama – ali s tim je kraj. Dapače, neće biti drugog izbora nego lijepiti druge ceduljice sa cijenom i u trgovinama. “Snažno i brzo poskupljenje mnogih sastavnih dijelova namještaja je i naš sektor izložilo golemom pritisku i značajno je promijenio osnova za izračun konačne cijene”, kaže Kurth za agenciju dpa.

Puno drvo, ako nije egzotičnih sorti uglavnom dolazi iz zemalja Europe, ali i tu se šezdesetak posto njemačkih proizvođača žali da isporučitelji ne šalju robu na vrijeme i da cijene uporno rastu.

To se odnosi praktično na svu vrstu drvene građe, od hrasta i bukve pa do jelovine. I tu njemački proizvođači najčešće čuju kako je problem i logistika, ali i dijelovi za mehanizaciju obrade sirovog drva. Kad će biti bolje – to se nitko ne usuđuje reći. Jer gužve po trgovinama namještaja traju i dalje…

Komentirajte prvi

New Report

Close