Dok mnogi razmatraju opciju 4-dnevnog radnog tjedna, ova država uvodi 6-dnevni

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2024. u 10:56
Foto: Pixabay

 Grčkoj će 1. srpnja na snagu stupiti zakon koji dopušta rad šest dana u tjednu. Oporbene stranke i sindikati tvrde da će šestodnevni radni tjedan postati uobičajena praksa jer inspekcija rada u Grčkoj “praktički ne postoji”. Vladajuća stranka, međutim, inzistira da se samo uvodi ono što je već na snazi ​​drugdje u Europi te da ovaj zakon sprječava i rad na crno.

U Grčkoj će 1. srpnja na snagu stupiti zakon koji dopušta šestodnevni radni tjedan i fleksibilno radno vrijeme. Osim toga, pravo na veću plaću imaju radnici koji će raditi i subotom ili šest dana zaredom.

Grčki parlament odobrio je novi zakon o radu prošlog rujna vrlo tijesnom većinom. Od 300 zastupnika, 158 je glasalo za zakon, svi iz vladajuće konzervativne Nove demokracije premijera Kyriakosa Mitsotakisa. Oštro su se usprotivili oporba i sindikati, piše N1.

Vlada je tada objašnjavala da se novim radnim zakonodavstvom prenose europske direktive, da se njime suzbija rad na crno te da će donijeti veću fleksibilnost radnih odnosa i poticati zapošljavanje općenito.

Neke od promjena koje su uveli Grci već su na snazi ​​u drugim europskim zemljama. Novi zakon omogućuje radnicima koji rade puno radno vrijeme, odnosno osam sati dnevno, dodatno zapošljavanje na pola radnog vremena za dodatnih pet sati dnevno kod drugog poslodavca.

Komentirajte prvi

New Report

Close