Covid-19 potaknuo i pandemiju usamljenosti: udvostručila se

Autor: Jadranka Dozan , 26. srpanj 2021. u 17:19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U anketama 2016. oko 12% građana EU osjećalo se usamljeno više od polovice vremena, a u prvim mjesecima nakon izbijanja pandemije njihov udio popeo se na oko 25%, navodi se u izvješću Zajedničkog istraživačkog centra EK

Svaki četvrti građanin EU-a osjećao se usamljeno za vrijeme prvih mjeseci pandemije koronavirusa, pokazuje danas predstavljeno izvješće Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije koje donosi najnovije znanstvene dokaze o usamljenosti i društvenoj izolaciji u EU-u. Prema analizi ankete Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta, naime, osjećaj usamljenosti se udvostručio u svim dobnim skupinama za vrijeme prvih mjeseci pandemije.

Tako je u dobnoj skupini od 18 do 35 godina zabilježena četiri puta veća usamljenost u usporedbi s 2016. Mediji iz cijele Unije tijekom pandemije dvostruko su više izvješćivali o pojavi usamljenosti, s tim da se senzibilizacija za taj problem uvelike razlikovala među državama članicama, ističe se u priopćenju Komisije.

Nalazi ankete pokazuju da se 2016. oko 12 posto građana EU osjećalo usamljeno više od polovice vremena. U prvim mjesecima nakon izbijanja Covid-19 pandemije taj se udio udvostručio na oko 25 posto. Mjere socijalnog distanciranja najteže padaju mladima, a razmjerno bolnijima pokazuju se kod samaca. Tako se u izvješću vezano uz ljude koji žive sami navodi porast prevalencije usamljenosti više od 22 postotna bodova u usporedbi s razinama iz 2016. Usporedbe radi, u tom razdoblju učestalost usamljenosti među onima koji žive s partnerom i/li djecom povećala se za 9 postotnih bodova.
Kao i u “normalnim” vremenma, povoljne ekonomske prilike i dobro zdravlje i u pandemiji su svojevrsna “zaštita” od samoće. Usto, izvješće sugerira da je vjerojatnost osjećaja usamljenosti podjednaka kod žena i muškaraca, a “ne postoje ni dokazi o razlikama između sela i sela” u smislu akutnosti osjećaja usamljenosti.
Prije pandemije, ona je bila najniža u sjevernoj Europi, s oko 6 posto ljudi koji su izjavljivali da se osjećaju usamljeno više od polovice vremena, dok je u zapadnoj, južnoj i istočnoj Europa to u pravilu tvrdilo više njih. Ta se slika promijenila nakon izbijanja pandemije, pa tako sve europske regije prijavljuju usamljenost razine između 22 i 26 posto. Sve u svemu, autori izvješća zaključuju kako zabrinutost zbog moguće pandemije usamljenosti dobiva zamah.

Tako se u njemu, uz ostalo, razmatraju inicijative kako pristupiti usamljenosti u 10 država članica EU-a i utoliko se ono zapravo smatra prvim korakom u široj suradnji Europskog parlamenta i Komisije.

Projekt će uključivati novo prikupljanje podataka o usamljenosti na razini EU-a koje će se provesti 2022., kao i uspostavu internetske platforme za praćenje usamljenosti tijekom vremena u cijeloj Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close