Cijena plina u Europi dosegnula povijesnu razinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2021. u 10:38
Foto: Pixabay

Ovih je dana predsjednik uprave ruskog Gazproma Aleksej Miller rekao da su zaostajanje u upumpavanju plina u podzemna skladišta u Europi.

Cijena plina u Europi na otvaranju trgovanja u utorak prvi put u povijesti premašila je tisuću dolara za tisuću kubičnih metara, pokazuju podaci specijalizirane burze ICE.

Nakon objave tog podatka, cijena listopadskih terminskih ugovora na nizozemskom čvorištu TTF-u porasla je na 1.031,3 dolara za tisuću kubičnih metara, a ukupni rast cijena plina od početka dana premašio je 11 posto. Nakon toga cijena je pala i stabilizirala se na oko 1.010 dolara za tisuću kubika, no i dalje je na povijesno najvišoj  razini.

Cijena terminskih ugovora na TTF -ovom čvorištu u dosezala je i 1.040 dolara za tisuću kubičnih metara.

Europsko tržište plina u prvoj polovici godine suočilo se s odljevom ukapljenog prirodnog plina (LNG) na azijsko-pacifičko i južnoameričko tržište, čiji je udio u uvozu pao s 41,5 na 31 posto. Količinski su isporuke LNG -a u Europu u tom razdoblju pale za 10,74 milijardi kubičnih metara ili 15,9 posto.

Ovih je dana predsjednik uprave ruskog Gazproma Aleksej Miller rekao da su zaostajanje u upumpavanju plina u podzemna skladišta u Europi i rastuća potražnja za plinom doveli do toga da su cijene plina u Europi oborile rekorde.

Voditelj odjela za strukturiranje ugovora i određivanje cijena plina Gazprom Exporta Sergej Komljev napomenuo je da su isporuke plinovodima iz Rusije u Europu 2021. godine na povijesnim vrhuncima, a Gazprom je povećao proizvodnju plina za 18,4 posto na godišnjoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close