Donesena odluka koja će promijeniti način kupovine mobitela i laptopa, uvodi se nova oznaka

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2023. u 14:07

Mobiteli i tableti će prvi imati oznake popravljivosti.

Europska komisija je predstavila oznake popravljivosti tj. repair score za mobitele i tablete. To je prva kategorija proizvoda koja će od sredine 2025. nositi tu oznaku u cijeloj EU. Potrošač će tako pri  kupnji znati koliko je lako popraviti proizvod u slučaju kvara. Za ostale kategorije proizvoda pobrinula se naša europarlamentarka Biljana Borzan.

Sredinom 2025. mobiteli i tableti će imati oznaku popravljivosti. Moje istraživanje je pokazalo kako se i u Hrvatskoj oni najčešće kvare. Čak 94 posto građana smatra kako bi uređaji trebali trajati dulje te su im trajnost i dostupnost popravka najvažniji faktori pri kupovini. U slučaju kvarenja čak 81 posto građana je kupilo novi uređaj jer je popravak starog bio neisplativ, a 90 posto građana smatra kako su rezervni dijelovi preskupi u odnosu na cijenu novog uređaja. Ovom oznakom moći ćemo lakše odabrati najkvalitetniji model”, objašnjava Biljana Borzan.

 Oznaka popravljivosti ili tzv. repair score razvijena je prema francuskom primjeru i odražava dostupnost rezervnih dijelova, cijenu rezervnih dijelova te dostupnost servisa.

Potrošač će prilikom kupnje moći odabrati proizvod koji se lakše popravi, a proizvođači će se početi natjecati tko će proizvesti kvalitetniji proizvod. Do sada su nam prodavali mačka u vreći i silili nas da stalno kupujemo nove aparat”, kaže Biljana Borzan.

 Borzan je glavna autorica i pregovaračica Europskog parlamenta za novi zakon o osnaživanju potrošača. Upravo u tom zakonu je osigurala da prije kupnje moramo biti informirani o mogućnostima popravka.

Dok čekamo oznaku popravljivosti za sve proizvode, trgovci će morati informirati potrošača u trenutku kupnje o dostupnosti i cijeni rezervnih dijelova te dostupnosti servisa i uputa o popravku. To će vrijediti za sve proizvode na tržištu”, kaže Biljana Borzan.

Komentari (6)
Pogledajte sve

id=”4406749″]

To je bilo u stanu od 65 kvadrata za 535 eura warm.

[/quote]

Na belo, se razme.. 10 godina nisam vidio ni Hausverwaltung..

Bio je to loš deal . Filip koji je oženio švabicu je rento 87 kvadrata za 250 eura . 2 slike na moru . (To je on precrtavao)

 

Sad ko ima vilu na tuškancu ili bukovcu ovo im je sirotinjska priča? Ali đir je malo drukčiji od recimo Darwinove .

Svi sa doktoratom, stanom i bez materijalnih briga..

Susjed ovdje u zg mi je imal Swifta, Al je kupio novu 208 icu . Zajebal se.. izvana je super ali je klaustrofobična. I Swift je brži i veći..

Uglavnom, nekako mi se činil neozbiljan sa svojih 50 godina u tako sirotinjskom autu .

To je bilo u stanu od 65 kvadrata za 535 eura warm.

nepoduzetnik, 04.09.2023. u 14:39

Svoju Miele veš mašinu sam sam popravio . Imala je neku gumu viška…

Nekupovanje Miele veš mašine je vrlo neracionalna odluka..

 

Kao siromašni student kupio sam rabljeni Bosch/ Siemens kaj ja znam top lader I trajao je 10 godina dok ga glave nije stajala vunena deka..

I fridge je bil rabljeni i taj sam poklonio .

Uglavnom, Končar veš mašina je već procurila, programi ne valjaju itd.. slabo vrti jadna da se ne strga .

 

New Report

Close