Austrija ima enormnu potrebu za radnom snagom u ovom području, trebat će im još 100.000 ljudi

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2020. u 15:33
FOTO: REUTERS/Leonhard Foeger

Reforma na području njege starijih i nemoćnih osoba te situacija na tržištu rada bile su središnje teme današnje konferencije za novinare koju su u središtu austrijske vlade u Beču održali ministar zdravlja i socijalne skrbi Rudolf Anschober i ministrica rada Christine Aschbacher.

Anschober je najavio reformu na području njege starijih i nemoćnih osoba.

„Do kraja siječnja, sveobuhvatni i sadržajni Paket mjera trebao bi biti gotov“, poručio je Anschober, prenosi Večernji list. Naglasio je kako je u Austriji njegovateljsko osoblje nedostatna radna snaga, a da je upravo ono „najvažnije“. „Trenutačno imamo 127.000 osoba koje rade na području njege, ali više od 30 posto je starije od 50 godina i za 10-tak godina otići će u mirovinu“, rekao je austrijski ministar socijalne skrbi istaknuvši: „Do 2030. godine trebati ćemo ne manje nego 100.000 novog njegovateljskog osoblja“. Anschober je ustvrdio kako se to može jedino postići „preškolovanjem“ ili školovanjem određenog broja osoba za to zanimanje. I omogućavanjem ulaska na područje njege „bez ikakvih barijera“ s fokusom na „onih 7 posto koji su školovani za taj posao, ali trenutačno ne rade svoj posao“, iz razno raznih, pa tako i financijskih razloga. Ukazao je na potrebu povećanja plaća zaposlenicima bez kojih se ne može na području zdravstva i njege. Ministrica rada Aschbacher je rekla kako je Vlada izdvojila 700 milijuna eura za „korona ofanzivu“ spašavanja i otvaranja novih radnih mjesta.

„Njega i zdravlje su noseći stupovi novog Paketa financijske potpore“, istaknula je Aschbacher. Dodala je kako je trenutačno na tom području 10.000 nezaposlenih. Najavila je otvaranje 7.000 novih radnih mjesta za njegovateljsko osoblje. Posebnu ofanzivu u tom smjeru pokrenuo je austrijski Servis za zapošljavanje (AMS) zajedno s Ministarstvom rada, koji je već, unatoč koronakrizi, startao doškolovanje nezaposlenih za ova u Austriji vrlo tražena, ali nedostatna zanimanja. Kako je ministrica naglasila nezaposlene i kod AMS-a prijavljene osobe koje su se uključile u proces doškolovanja ili preškolovanja za njegovateljsko zvanje, mogu uz naknadu za nezaposlenost dodatno zatražiti i bonus za obrazovanje.

„Austrija ima enormnu potrebu za radnom snagom u području zdravstva i njege“, poručila je Aschbacher. Dodala je kako je unatoč teškim posljedicama koje je koronakriza ostavila na tržište radne snage, ono još uvijek „dinamično“ i privlačno, u prvom redu za tehničko i IT osoblje.

Komentirajte prvi

New Report

Close