Za prekogranične projekte u Istri EU daje 1,8 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2014. u 20:30
Istri je u proteklih sedam godina iz dva programa odobreno oko 16 milijuna eura/FOTOLIA

Do sada je više od 350 projekata uključeno u županijsku bazu implementiranih projekata.

Za devet projekata pristiglih iz Istarske županije iz prekograničnog programa "IPA Sl-HR 2007.-2013.", odobreno je 1,8 milijun eura.

Izvijestio je to prošli tjedan istarski župan Valter Flego predstavljajući u Puli rezultate 3. Poziva na dostavu prijedloga projekata operativnog prekograničnog programa "IPA Sl-HR 2007.-2013."."Ukupno je na raspolaganju bilo 10,8 milijuna eura, a pojedinačni projekti mogli su biti sufinancirani do maksimalno 1,5 milijuna eura", kazao je Flego, dodavši kako očekuje da će Istri biti odobrena još četiri projekta u vrijednosti 670 tisuća eura. Procijenio je da je Istarska županija trenutno najuspješnija u Hrvatskoj po ostvarenim projektima, a ovu će godinu, najavio je, "obilježiti još jače povezivanje javnog i privatnog sektora, te njihova edukacija te unatoč krizi, priprema novih projekata".

 

843tisuće

eura za projekt Revitas II

"Riječ je o ozbiljnim sredstvima za Istru jer je samo u proteklih sedam godina iz dva programa odobreno oko 16 milijuna eura za partnere iz Istarske županije", kazao je pročelnik za međunarodnu suradnju Oriano Otočan. Naglasio je da je do sada više od 350 projekata uključeno u županijsku bazu implementiranih projekata.O projektu "Revitas II" kojem je odobreno 843 tisuće eura, govorio je pročelnik odjela za kulturu Vladimir Torbica, istaknuvši da se ovim projektom želi potaknuti održivi razvoj unutrašnjosti istarskog poluotoka, kao i podizanje kvalitete života stanovnika te razgledavanje turista tog područja.

O projektu "Parenzana Magic – Put zdravlja i prijateljstva", za što je odobreno 510 tisuća eura, govorila je koordinatorica projekta Manuela Hrvatin, izvijestivši da projekt obuhvaća obnovu škole u Tribanu za prenoćište biciklista i stvaranja sjedišta Ustanove Parenzana, te otvaranje Ustanove za revitalizaciju, promociju i krajobraznu valorizaciju područja trase bivše uskotračne pruge Poreč -Trst. I projektu zaštite krškog vodonosnika i krških izvora na pograničnom području Slovenije i Hrvatske, "Živo-Život voda!", odobrena su sredstva u iznosu od 586 tisuća eura. Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Ljiljana Dravec najavila je i opremanje Znanstveno edukativnog centra ZEC – Speleo kuće u Vodicama na Buzeštini koji je uspostavljen nakon provedene rekonstrukcije stare škole.

Komentirajte prvi

New Report

Close