Uz pomoć EU novca uveli inovacije, educirali radnike i sagradili učenički dom

Autor: PD i VL native tim , 02. svibanj 2019. u 22:00
Sajam će se održati u sklopu festivala Svi zaJedno Hrvatsko Naj - Vukovar 2019. /Marko Balaži

U subotu će se na Sajmu predstaviti poduzetnici, institucije i tvrtke koje su uspješno povukli EU sredstva.

Vukovar će 4. svibnja biti grad domaćin Sajma EU fondova koji, u sklopu informativno-edukativne manifestacije "Regionalni dani EU fondova" organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije. Na sajmu će se predstaviti institucije, poduzetnici i tvrtke s područja Vukovarsko-srijemske županije koji uspješno koriste sufinanciranje iz EU fondova za svoje projekte.

Jedna od takvih tvrtki je vinkovački Termo-Line. Specijalizirani su za proizvodnju održivih materijala za graditeljstvo, a na tržištu su već 20 godina. Posebnu vrijednost tvrtki, kažu u Upravi, daje provedba aktualnog projekta "Proširenje kapaciteta za poboljšani razvoj i rast te podizanje nivoa konkurentnosti" sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. "Zahvaljujući EU sredstvima, modernizirali smo i uključili u proizvodnju vitalni građevinski prostor za proizvodnju stiropora, uveli smo tehnološke inovacije, a naši radnici u proizvodnji su educirani u skladu s novom tehnologijom", istaknuo je direktor Mirko Blažević.

Visoko obrazovanje
Kako bi Vukovar bio prepoznat kao grad poželjan za studiranje i napredak mladih, Veleučilište "Lavoslav Ružička", uz sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, izgradilo je Studentski dom u Vukovaru. Studenti imaju na raspolaganju 58 smještajnih jedinica, od kojih su dvije prilagođene osobama s invaliditetom. "Izgradnjom studentskog doma "Leopold" povećali smo pristup visokom obrazovanju u Vukovaru, posebice za studente u nepovoljnom položaju, a stvorili smo i specifične studentske sadržaje koji će unaprijediti kvalitetu studiranja", rekao je  projektu dekan Željko Sudarić.

Vukovarska Mirovna grupa mladih "Dunav" trenutačno provodi četiri EU projekta – "Mladi za mlade", "Mladi za stare", "Podijeljena prošlost-zajednička budućnost" i "Vukovarske ljetne vibre". "Sredstva EU su nam puno pomogla u projektima razvoja volonterstva, jer osim primanja volontera koji provode društveno korisne programe i programe solidarnosti, šaljemo i naše volontere na iste programe u EU.  Projekti su nam pomogli i u ostvarivanju planova za unaprjeđenje života djece i mladih u zajednici, vidljivosti organizacije u zajednici te ostvarivanju planiranih rezultata", ističe članica Upravnog odbora Martina Uglik.

Mnogobrojni projekti
Na Sajmu EU fondova u Vukovaru, predstavit će se i Gradsko društvo Crvenog križa Županja koji trenutačno provodi nekoliko EU projekata, poput programa zapošljavanja žena "Zaželi", humanitarnog paketa za Slavoniju i Pounje FEAD  te projekta "Pjesma za sve mlade". Ovim je projektima, ističu u županjskom Crvenom križu, u velikoj mjeri zastupljena socijalna integracija osoba, posebice mladih u nepovoljnom položaju.

Provođenju društveno-odgovornih EU projekata pridružili su se vinkovačko učilište "Modus" i vukovarsko Učilište "Studium" za obrazovanje odraslih. "Studium" ima dugogodišnje iskustvo u provedbi projekata, a proveli su ili još uvijek provode 12 programa sufinanciranih iz EU fondova. Na zajedničkom štandu svoje će projekte predstaviti Vukovarsko-srijemska županija, koja kroz mnogobrojne EU projekte poboljšava kvalitetu života svojih stanovnika i Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, koja je samo u 2017. sudjelovala u pripremi 26 ugovorenih projekata ukupne vrijednosti preko 137 milijuna kuna, od čega je 91,38% bespovratnih sredstava. 

Svi zaJedno Hrvatsko Naj
Grad Otok najmlađi je grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u ovom trenutku provodi nekoliko velikih EU projekata vrijednosti oko 53 milijuna kuna. Informacije iz prve ruke o mogućnostima korištenja EU fondova, posjetiteljima na vukovarskom sajmu, pružit će i VURA-razvojna agencija Vukovar d.o.o. za promicanje razvoja, Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA i Ured z međunarodnu suradnju TINTL iz Tovarnika.

Predstavit će se i Lokalne akcijske grupe – LAG Srijem, LAG Vjeverica i LAG Bosutski niz koji svojim korisnicima pomažu, među ostalim, u unaprjeđivanju održivog razvoja ruralnih područja.  Sajam EU fondova u Vukovaru održat će se u sklopu 2. Međunarodnog festivala  nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "Svi zaJedno Hrvatsko Naj – Vukovar 2019" kojim se želi brendirati Vukovar kao odredište velikog turističkog potencijala, pa će vikend u Vukovaru biti višestruko zanimljiv.

Tijekom tri dana, od 3 do 6. svibnja, održat će se brojne manifestacije na dvije pozornice i pojedinim punktovima u centru grada gdje će se odvijati nastupi brojnih KUD-ova, etno glazbenika i drugih domaćih i međunarodnih izvođača. 

New Report

Close