Uspješni poduzetnički projekti ostvareni su uz pomoć EU fondova

Autor: PD i VL native tim , 28. ožujak 2019. u 22:01
Posjetitelji će informacije o financiranju iz EU fondova moći dobiti 'iz prve ruke'/Filip Kos/PIXSELL

Grad Bjelovar prezentirat će EU projekt “Vrtići po želji roditelja” vrijedan oko 14 milijuna kuna kojim će se osigurati produženi boravak i nova radna mjesta.

Pratimo sve natječaje i mislimo opet "uskočiti", a korištenje EU fondova preporučujem svima", kratko je zaključila vlasnica OPG-a Nela Čirjak, nakon što je ispričala svoju uspješnu priču o projektu koji je završila zahvaljujući sufinanciranju iz EU fondova. Na svom OPG-u se bavi ekološkom proizvodnjom maslinovog ulja, ima i mladi nasad smokava, a u pripremi je i zemljište za nasade badema čija sadnja počinje najesen.

"Iskoristili smo mjeru 6.3.1. za kupnju poljoprivredne mehanizacije. Kupili smo 200 gajbi za berbu maslina, bio-usitnjivač, atomizer za prihranu preko lista i aplikaciju bio zaštitnih sredstava, trimer, motokultivator i traktorsku prikolicu. Dobili smo bespovratnih 15 tisuća eura i to nam je bilo dovoljno za cijeli projekt. Bio nam je to veliki vjetar u leđa, jer bi nam trebao dugi niz godina da svojim novcem uspijemo kupiti svu tu mehanizaciju. Ovako smo vrlo brzo unaprijedili ekološku proizvodnju u kojoj se moraju poštovati zadana pravila", istaknula je Nela Čirjak koja će, uz mnoge druge korisnike EU fondova, svoja iskustva prenijeti i građanima na Sajmu EU fondova koji će se održati u subotu, 30. ožujka na Bjelovarskom sajmu, u Aukcijskoj dvorani sajamskog prostora u Gudovcu.

Ubrzano ulaganje
Na OPG-u Petra Rakoševića rastu lješnjaci, šljive, bundeve i aronija. Uz pomoć sufinanciranja iz EU fondova, već je kupio još zemljišta, planira kupiti i atomizer, a nove sadnice voćaka su naručene. "Jako sam zadovoljan, zahvaljujući projektu koji sam obvezan završiti u roku od tri godine, imat ću svu potrebnu opremu, a već sam i kupio nova dva hektara zemlje", ističe poljoprivrednik Petar Rakošević. 

 

50 djelatnika

zaposleno je zahvaljujući EU sredstvima u tvrtki Brana

Uz OPG-ove Čirjak i Rakošević, na sajmu će sudjelovati i OPG Kešić koji su kroz mjeru 4.1. uredili prostorije za preradu voća, sustav za hlađenje i nabavili sušaru za voće i povrće. Subvencija iz EU fondova omogućila im je da ubrzaju ulaganje i u jednoj godini pribave sve što im je bilo potrebno za modernizaciju njihovog gospodarstva. I OPG Kefeček je poboljšao svoju proizvodnju kupinovog vina i sirupa nabavkom mehanizacije kroz sredstva europskih fondova.

Javna ustanova Park prirode Papuk u provedbi je EU projekta "Geo priče UNESCO geoparka" koji obuhvaća izgradnju modernog multimedijalnog centra u Voćinu u kojem će se predstaviti geološka, biološka i kulturno-povijesna baština virovitičko-podravskog područja. Uredit će se i Kuća Panonskog mora i Adrenalinski park Duboka, a nadogradit će se i dodatno izgraditi šest vidikovaca na području Parka prirode. Na sajmu će se predstaviti i svojevrsni veterani u korištenju EU fondova, tvrtka Brana d.o.o.

Već su iskoristili nekoliko mjera iz Programa za ruralni razvoj, primjerice za podizanje plastenika i voćnjaka i opremanje proizvodne hale za proizvodnju prirodnih sokova. U upravi Brane, u ovom trenutku čekaju i odluke o početku provedbe još tri projekata, uključujući I BLight projekt prekogranične suradnje s jednom tvrtkom iz Mađarske na razvoju zajedničkog proizvoda. "Bez EU potpora ne bismo mogli odraditi sve te projekte.

Zahvaljujući EU sredstvima, ne samo da smo ih ostvarili, nego smo i zaposlili novih 50 djelatnika", kaže direktor Ivan Obrovac. Zahvaljujući EU projektima, mlade ljude je zaposlila i ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač. U parku Medvednica trenutačno provode tri velika projekta vrijednosti oko 40 milijuna kuna. "Sufinanciranje od strane EU nam je više nego dobro došlo. Omogućilo nam je uspostavljanje novih kapaciteta i sadržaja, nabavu nove opreme i poboljšanje infrastrukture, a unutar projekata su zaposlene nove osobe čime pridonosimo i zapošljavanju u RH", istaknula je ravnateljica Popijač.

Viši standard života građana
Nekoliko projekata od mnogobrojnih koje imaju, na bjelovarskom Sajmu EU fondova predstavit će i Grad Bjelovar. Trenutačno najveći im je "Vrtići po želji roditelja" vrijedan oko 14 milijuna kuna kojim će se u bjelovarskim dječjim vrtićima uvesti usluge produljenog boravka i poslijepodnevnog rada s ciljem usklađivanja poslovnog i obiteljskog života. Usluge su u potpunost besplatne tijekom trajanja projekta i samim time prilagođene nezaposlenim roditeljima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

Projektom je predviđeno zapošljavanje 50 novih stručnih osoba. Projekt "Rekonstrukcija nerazvrstane ceste u naselju Stare Plavnice, LC 37021" vrijedan je 5.248.502,50 kuna, a u stopostotnom se iznosu financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Obnovom ceste, poboljšat će se kvaliteta života za 673 stanovnika naselja Stare Plavnice. Projekt "Kotač promjene" ostvaruje se u sklopu Zaželi – programa zapošljavanja žena.

Projektom je ostvareno financiranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu 9.951.463,82 kuna za dvije i pol godine trajanja projekta te osigurano zapošljavanje 77 žena pripadnica ciljane skupine koje pružaju potporu i podršku za 308 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. "EU sredstva su od velikog značaja za Grad Bjelovar kao instituciju, a time i stanovnike grada Bjelovara koji imaju izravnu korist od realizacije projekata financiranih sredstvima EU. Bez potpore EU, mnogi projekti se ne bi mogli izrealizirati i pružiti benefit lokalnoj zajednici", ističe gradonačelnik Dario Hrebak. 

New Report

Close