Prekograničnu suradnju čeka 67 mil. eura

Autor: Tomislav Oharek , 15. ožujak 2016. u 22:01
Sudionici konferencije u Splitu

U trilateralnom programu u Hrvatskoj sudjeluje 12 županija iz kojih se mogu prijaviti projekti.

Početak provedbe Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora za financijsko razdoblje 2014. – 2020 obilježen je prošlog tjedna održanom svečanom konferencijom u hotelu Radisson Blu Resort u Split.

Na konferenciji su sudjelovali pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Marija Vučković, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, državni tajnik za europske integracije, glavni pregovarač Crne Gore o članstvu u EU i nacionalni IPA koordinator Aleksandar Andrija Pejović, predstavnik Europske komisije Andrea Mairate te Nada Bojanić iz Direkcije za evropske integracije BiH.  Novi trilateralni program obuhvaća područja 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina i Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori na kojima živi više od 5,5 milijuna stanovnika. Ukupni proračun Programa iznosi 67 milijuna eura. Tijelo odgovorno za provedbu Programa je Upravljačko tijelo, Ured za upravljanje programima suradnje i regionalni razvoj u Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Proračun Programa namijenjen je projektima koji se odnose na četiri tematska područja: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštita okoliša i prirode, prevencija rizika i održiva energija i energetska učinkovitost, turizam, kultura i prirodna baština te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja. Program se financira iz dva fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj te iz Fonda za pretpristupnu pomoć IPA II.  Tijekom konferencije sudionici iz državnih, regionalnih i gradskih institucija, udruga te ostali relevantni sudionici s područja Hrvatske, BiH i Crne Gore saznali su više detalja o sadržaju Programa suradnje te o prvom pozivu na dostavu projektnih prijedloga, a predstavljen je i uspješan primjer realizacije projekta iz financijskog razdoblja 2007.-2013.

Komentirajte prvi

New Report

Close