Održana i četvrta radionica o uzgoju batata u Slatini

Autor: Tatjana Tadić , 29. travanj 2014. u 17:08
Plodovi batata na Pustari Višnjica/PIXSELL

SWEET je IPA-IV- projekt čiji je cilj usmjeriti nezaposlene žene u dobi 25 do 49 godina s područja Virovitičko-podravske županije prema uzgoju batata.

Sredinom travnja održana je i četvrta radionica projekta SWEET- Jačanje ženskog poduzetništva (Strengthening woman's anterpreneurship) kao dio ciklusa edukacije o proizvodnje batata. SWEET je IPA-IV- projekt razvoja ljudskih potencijala čiji je cilj poboljšati mogućnosti zapošljavanja nezaposlenim ženama s područja Virovitičko-podravske županije u dobi od 25 do 49 godina.

Ukupna vrijednosti projekta je 150.168 eura, a Europska unija ga sufinancira u iznosu od 135.105,00 eura, odnosno 90 posto. Nositelj projekta je VIDRA-Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a partneri projekta su PZ Ergela Višnjica, gdje se i nalazi uzgajalište batata i pokusno polje, Centar Balog, a partner je i Poljoprivredni fakultet u Osijeku čiji stručnjaci educiraju polaznice. Cijeli je projekt podijeljen u šest dvodnevnih radionica u kojima će žene naučiti procese dobivanja sadnica batata: pikiranje batata, uzgoj u plasteniku, priprema za sadnju na foliju, ali i priprema ozimih žitarica, zatvaranje vlage drljanjem, priprema zemljišta za sjetvu bundeva, uništavanje korova u žitaricama, vađenje, sušenje, skladištenje, sortiranje, pravila skladištenja i preradu slatkog krumpira u polufinalni i finalni proizvod.

Radionice su kroz godinu raspoređene tako da slijede prirodne cikluse uzgoja batata odnosno slatkog krumpira -povrća bogatog beta-karotenom, vitaminima A i B i jedinstvenim bjelančevinama koje pružaju antioksidativnu zaštitu, a sadže mali postotak šećera. Batat se smatra funkcionalnom hranom, što znači da ima blagotvorne učinke na organizam, a osobito je pogodan za oboljele od dijabetesa i djecu. Osim o uzgoju batata, polaznice su na teorijskim i praktičnim radionicama na pokusnom polju učile o ostalim kulturama (buče, ljekovito bilje, stare sorte žitarica).  Predavanja su držali profesori s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, koji je ujedno i partner na projektu, a u praktičnom dijelu gdje će aktivnu ulogu imat će zaposlenici PZ Ergela Višnjice, ujedno članovi projektnog tima Robert Mesaroš, Vanja Kušen i Velinka Trifunović.Osim samog uzgoja, polaznice su imale priliku naučiti nešto i o kulinarskoj pripremi batata od poznatog majstora kuhinje Branka Ognjenovića i gastro novinarke Željke Klemenčić.

Za kraj su ostale radionice o tome kako pokrenuti vlastiti posao, te usvojiti komunikacijske i prodajne vještine važne za uspjeh u poslovnom svijetu.Ovaj IPA IV projekt, koji Europska unija sufinancira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo 90 posto bliži se kraju – preostale su još samo dvije poljoprivredne radionice, u svibnju i lipnju. Kao rezultat radionica, kaže Ksenija Plantak, bit će izdan priručnik o uzgoju batata, kojeg upravo izrađuju stručnjaci s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Osim toga, PZ Ergelak Višnjica širi proizvodnju, pa će trebati educirane kooperante.Na području Virovitičko-podravske županije nezaposleno oko 3500 žena, međutim odaziv na poziv Razvojne agencije VIDRA nije bio očekivano velik. 

Radionica

Slab odaziv

Na području Virovitičko-podravske županije nezaposleno oko 3500 žena, međutim odaziv na poziv Razvojne agencije VIDRA s obzirom na visoku stopu zaposlenosti nije bio očekivano velik.

Komentirajte prvi

New Report

Close