G. Maras: Već 15. srpnja ide EU-natječaj težak 30 milijuna eura za poduzetničke projekte

Autor: Gordana Grgas , 06. svibanj 2013. u 22:01
6 mil. eura gornji je limit vrijednosti projekta koji će tvrtke moći prijaviti

Bespovratne potpore će biti u iznosu 50 posto od ukupne vrijednosti projekta, što znači da će najmanja potpora poduzetnicima biti teška čak pola milijuna eura.

Male i srednje tvrtke iz sektora industrije i turizma – ukoliko imaju spremne projekte minimalne vrijednosti 7,5 milijuna kuna, nisu gubitaši ili dužne poreze i plaće – već 15. srpnja mogu aplicirati za bespovratnu potporu iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavio je jučer ministar poduzetništva Gordan Maras.

Za te projekte, pojasnio je na konferenciji za novinare, potpore će biti u iznosu 50 posto od ukupne vrijednosti, što znači da će najmanja potpora biti teška čak pola milijuna eura. Gornja granica je pak astronomskih tri milijuna eura, ukoliko se radi o projektu vrijednom šest milijuna eura.Počinje, dakle, igra velikih brojki, što se europskih potpora za poduzetnike tiče. Dosad su, naime, grantovi za tvrtke iz pretpristupnih fondova Europske unije bili prava rijetkost i – daleko, daleko skromniji.

 

3milijuna

eura najviši je iznos potpore za projekte koji će aplicirati za novu grant shemu

Tako će, rekao je zadovoljno Maras, njegovo ministarstvo proslaviti ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije. Natječaj je otvoren do polovice listopada, a ugovori će, kažu nam, biti sklapani u proljeće 2014. godine, kada će i početi prve isplate. U Ministarstvu poduzetništva i obrta računaju da će na tom, prvom natječaju iz strukturnih fondova EU, biti sufinancirano ukupno desetak velikih privatnih projekata. Kako bi te aplikacije na srpanjskom natječaju bile zaista uspješne, najavili su da će pomoći tvrtkama s besplatnim konzultantskim uslugama, a prijava projektnih prijedloga se prima do kraja lipnja.

Tri su glavna cilja koja investicijski projekti trebaju ispunjavati: 

1 poboljšanje produktivnosti kroz investicije vezane za nove tehnologije i uvođenje rezultata istraživanja i razvoja u proizvodnju;

2 poboljšanje kvalitete turističkih proizvoda kroz bolju strukturu smještajnih kapaciteta i prateće infrastrukture, čime se pridonosi kvaliteti turističke ponude, povećanju popunjenosti kroz cjelogodišnje poslovanje, a time i povećanju zaposlenosti;

3 stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta.  
U slučajevima projekta koji predviđa izradnju ili dogradnju, kako je rečeno, prednost pri odabiru za pripremu projektne dokumentacije imat će oni koji udovoljavaju sljedećim tehničkim uvjetima, odnosno koji su osigurali: ispravu kojom se dokazuje vlasništvo nad zemljištem/pravo građenja (kod izgradnje/dogradnje); idejni projekt i važeću lokacijsku dozvolu.

Priprema projektnog prijedloga

Poziv je otvoren do kraja lipnja  

Najniža ukupna vrijednost prijavljenog projektnog prijedloga mora biti 7,5 milijuna kuna, poziv za prijavu otvoren je do 30. lipnja 2013., a obrasci su na web stranicama www.minpo.hr. Priprema može uključivati: 

  • pripremu i pregled studije izvodljivosti, analizu troškova i koristi; 
  • pripremu/reviziju/ažuriranje tehničkog dijela projekta; 
  • pripremu relevantne natječajne dokumentacije: tehničkih specifikacija/troškovnika 
  • dokumentacije za sekundarnu nabavu; izradu prijave (aplikacije) za projekt;

Specifični kriteriji za odabir projekta

  • Projekt koji se odvija na područjima koja zaostaju u razvoju;
  • Projekt može demonstrirati energetsku učinkovitost i/ili korištenje obnovljivih izvora energije;
  • Projekt je planiran sukladno načelima zaštite prirode i okoliša;
  • Projekt pozitivno utječe na razvoj jednakih mogućnosti.

Dodatno će se bodovati (ako već postoji):

  • Glavni projekt; 
  • Važeća građevinska dozvola/potvrda glavnog projekta; 
  • Troškovnik; 
  • Tehničke specifikacije;
  • Studije izvodljivosti i analize troškova i koristi.

Komentirajte prvi

New Report

Close