Erasmus+ će se boriti protiv dopinga i namještanja utakmica

Autor: Tatjana Tadić , 25. studeni 2013. u 22:01
Potporu za studiranje dobit će 2 milijuna studenata u visokoškolskim ustanovana/FOTOLIA

Europski parlament odobrio je Erasmus+ program za obrazovanje i za njega osigurao 14,7 milijardi eura, 40 % više u odnosu na proračun za sadašnje programe.

Više od 4 milijuna osoba primit će potporu za studiranje, osposobljavanje, rad ili volontiranje u inozemstvu.

Ovom brojkom bit će obuhvaćeno 2 milijuna studenata u visokoškolskim ustanovama, 650.000 učenika u programu strukovnog osposobljavanja i naučnika te više od 500.000 sudionika razmjena mladih i programa volontiranja u inozemstvu. Studenti koji namjeravaju pohađati diplomski studij u inozemstvu, za što su rijetko dostupne nacionalne stipendije ili zajmovi, profitirat će u okviru novog sustava kreditnih jamstava kojim upravlja Europski investicijski fond. U okviru programa Erasmus+ omogućit će se sredstva za obrazovanje i osposobljavanje osoblja, djelatnika koji rade s mladima te za partnerstva među sveučilištima, fakultetima, školama, poduzećima i neprofitnim organizacijama.

 

3500obrazovnih

ustanova dobit će potpore za stvaranje 'saveza znanja'

Program Erasmus+ pokrenut je u vrijeme kada je gotovo 6 milijuna mladih osoba nezaposleno u EU; njihov broj u Španjolskoj i Grčkoj veći je od 50 %. U to isto vrijeme postoji više od 2 milijuna slobodnih radnih mjesta, a trećina poslodavaca izvijestila je o poteškoćama u pronalasku osoblja s potrebnim vještinama. Iz ovoga je vidljiv značajan nedostatak stručnih znanja i vještina u Europi. U okviru programa Erasmus+ pokušat će se umanjiti ovaj nedostatak pružanjem mogućnosti studiranja, osposobljavanja ili stjecanja iskustva u inozemstvu. "Drago mi je da je Europski parlament prihvatio program Erasmus+ i ponosna sam što smo mogli osigurati 40 % veći proračun u odnosu na proračun naših sadašnjih programa.

To pokazuje predanost EU-a obrazovanju i osposobljavanju. Programom Erasmus+ pridonijet će se borbi protiv nezaposlenosti pružajući mladima priliku da povećaju svoje znanje i unaprijede svoje vještine iskustvom u inozemstvu. U okviru programa Erasmus+ pružit će se potpora partnerstvima kako bi se osobama pomoglo u prijelazu iz obrazovanja na posao te reformama u svrhu moderniziranja i poboljšanja kvalitete obrazovanja u državama članicama. To je jako važno ako našim mladim generacijama želimo omogućiti stjecanje kvalifikacija i vještina potrebnih za uspjeh u životu", rekla je Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

 

Vassiliou

Erasmus+ pridonijet će borbi protiv nezaposlenosti

Glavni ciljevi programa Erasmus+ su dvije trećine proračunskih sredstava dodjeliti pojedincima za mogućnosti učenja u inozemstvu, unutar ili izvan EU-a, a ostalo je namijenjeno za potporu partnerstvima među obrazovnim institucijama, organizacijama mladih, poduzećima, lokalnim i regionalnim tijelima i nevladinim organizacijama te za reforme u svrhu moderniziranja obrazovanja i osposobljavanja te promicanja inovacija, poduzetništva i zapošljivosti.

Tko će profitirati od programa Erasmus+?

  • 2 milijuna studenata u visokoškolskim ustanovama
  • 650 000 učenika u strukovnim programima
  • 800 000 učitelja u školama, predavača, instruktora, prosvjetnih djelatnika i djelatnika koji rade s mladima 
  • 200 000 studenata koji pohađaju diplomski studij u drugoj državi profitirat će od jamstava za zajam;
  • više od 25 000 studenata dobit će stipendije za združene diplomske studije
  • 125 000 škola, ustanove sa strukovnim programima obrazovanja i osposobljavanja, visokoškolske ustanove i ustanove za obrazovanje odraslih, organizacije mladih i poduzeća dobit će sredstva za uspostavu 25 000 "strateških partnerstva" s poslovnim svijetom; 
  • 3 500 obrazovnih ustanova i poduzeća dobit će potporu za stvaranje više od 300 "saveza znanja" i "saveza sektorskih vještina". 
  • 600 partnerstva u sportu, uključujući i europske neprofitne događaje, također će dobiti sredstva.

Novost

Novost Erasmusa+

U program Erasmus+, po prvi put, uključena je proračunska linija namijenjena sportu. U razdoblju od sedam godina dodijelit će se oko 265 milijuna EUR kako bi se pridonijelo razvoju europske dimenzije u sportu pomažući u borbi protiv prekograničnih prijetnji poput namještanja utakmica i dopinga. Pružit će se potpora i transnacionalnim projektima koji uključuju organizacije amaterskog sporta koje promiču, na primjer, dobro upravljanje, socijalnu uključenost, dvojne karijere i tjelesnu aktivnost za sve.

Komentirajte prvi

New Report

Close