Bruxelles pomaže razvoj poslovne infrastrukture u Sisku

Autor: Ksenija Kale , 03. prosinac 2012. u 22:00
Rikardo Marelić, voditelj projekta i direktor tvrtke Sisak projekti/PIX

Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijun eura, a grad Sisak u njemu sudjeluje sa 37,5 posto, odnosno sa 523 tisuće eura.

Grad Sisak provodi projekt "Unapređenje poslovne infrastrukture grada Siska" za koji je bespovratno dobio 976.720 eura iz programa Europske unije IPA. Zahvaljujući tome projektu ukupno vrijednom 1,5 milijun eura, koji Europska unija sufinancira sa 62,5 posto potrebnog novca, unaprijedit će se gospodarstvo grada Siska i okolnog područja kroz poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva te otvoriti nova radna mjesta. Grad Sisak pak projekt sufinancira s preostalih 37,5 posto (523.280 eura).Projekt "Unapređenje poslovne infrastrukture grada Siska" počeo je u ožujku ove godine i traje 18 mjeseci, zaključno do rujna 2013. godine. Projekt je u prvom redu usmjeren na male i srednje te startup tvrtke. 

Osnivanje novih tvrtki
Rikardo Marelić, voditelj projekta i direktor tvrtke Sisak projekti, koja operativno provodi projekt, ističe za Poslovni dnevnik da mu je svrha potaknuti rast malih i srednjih poduzeća kroz razvoj infrastrukture u južnoj industrijskoj zoni Novo Pračno te podržati osnivanje, poslovni rast i konkurentnost ekološki prihvatljivih malih i srednjih poduzeća na sisačkom području kroz razvoj i rad centra za poslovnu podršku. Napominje da će se zahvaljujući ovome projektu poboljšati infrastruktura u južnoj industrijskoj zoni Novo Pračno, a što podrazumijeva rekonstrukciju ceste, uličnu rasvjetu te kanalizacijsku infrastrukturu. "Nakon završetka projekta u poduzetničkoj zoni Novo Pračno na površini od preko 100.000 četvornih metara bit će stvoreni uvjeti za osnivanje novih tvrtki i zapošljavanja", tvrdi Marelić. Izgradnja ceste i kompletne prateće infrastrukture poduzetnicima sa sisačkog područja olakšat će poslovanje te na cijelom području stvoriti nova radna mjesta.U opisu projekta navodi se da će biti izgrađeno 1250 metara ceste s pripadajućim nogostupom, javnom rasvjetom, elektroenergetskom kanalizacijom i distributivnom telekomunikacijskom mrežom.

Grad već uložio novac
"Ugovor o izgradnji nove ceste u južnoj industrijskoj zoni potpisan je 10. listopada ove godine s poduzećem GIP Pionir. Vrijednost radova je oko 6,9 milijuna kuna. Grad Sisak sudjeluje s 37,5 posto (2,6 mijuna kuna), a 62,5 posto (4,3 milijuna kuna) je financirano bespovratnim sredstvima Europske unije", ističe voditelj projekta Rikardo Marelić i pritom navodi kako je Grad Sisak u zoni zahvata prethodno vlastitim sredstvima već izgradio razdjelni kanalizacijski sustav i vodovodnu mrežu vrijednu oko 10 milijuna kuna. Sastavni dio projekta je i izrada sveobuhvatne strategije razvoja poslovne infrastrukture i malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Siska s posebnim osvrtom na južnu industrijsku zonu.

Edukacija za poduzetnike
Projektom "Unapređenje poslovne infrastrukture grada Siska" predviđeno je i osnivanje i opremanje Centra za poslovnu podršku radi obuke i usavršavanja poduzetnika i predstavnika lokalne vlasti u kojemu će se održavati edukativne radionice i seminari sa specifičnim temama za polaznike. Ciljane skupine su mali i srednji poduzetnici koji planiraju investirati u poslovnu zonu, start-up poduzetnici, mali i srednji poduzetnici aktivni u ekološko prihvatljivim sektorima u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, tvrtka Sisak projekti te predstavnici lokalne vlasti u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Najave

5. prosinca

Osnove PRAG-a

Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU u sklopu projekta Otvorenih vrata na temu "Osnove Praktičnog vodiča kroz postupke nabave EU u kontekstu zemalja nečlanica" organizira predavanje u Velikoj dvorani SAFU, Ulica grada Vukovara 284, u u 9 sati.

31. listopada
On the spot kontrole

U okviru projekta Otvorena vrata Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU u 9 u Velikoj dvorani, Ulica grada Vukovara 284, zgrada C, 5. kat, organizira predavanje na temu "On the spot kontrole".

Komentirajte prvi

New Report

Close