Algebra povukla 150.000 eura za edukaciju IT stručnjaka

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2013. u 22:01
Mislav Balković iz Uprave Algebre i povjerenik László Andor/ALGEBRA

Povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost pohvalio je projekt koji provodi Učilište Algebra.

László Andor, povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost, posjetio je u petak Učilište Algebra u sklopu svojeg dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Predstavnici Algebre prezentirali su tom prilikom projekt "Razvoj lokalnih kapaciteta za mobilno poslovanje – e-MOBIL" u sklopu kojega Algebra na područjima dvije slavonske županije školuje dugotrajno nezaposlene, visokoobrazovane osobe, za samostalan razvoj mobilnih aplikacija, pripremajući ih istovremeno za pokretanje vlastitoga posla. Velik broj polaznika ovog programa u međuvremenu se zaposlio, čime je potvrđena vrijednost obrazovanja i stjecanja novih vještina.Povjerenik Andor pohvalio je projekt koji Algebra trenutačno provodi te se posebno interesirao za problematiku niskog uključenja odraslih u cjeloživotno obrazovanje, što je jedan od problema u Hrvatskoj, i načinima na koji bi se on mogao riješiti.Inače, projekt "Razvoj lokalnih kapaciteta za mobilno poslovanje – e-MOBIL", kojega Algebra, u sklopu IPA programa financiranog od strane Europske unije, već nekoliko mjeseci provodi u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Vrijednost projekta je 160.000 eura, od čega EU sufinacira 148.632 eura, a trajanje projekta je 18 mjeseci, do kraja ožujka 2014. Kako ističu u Algebri, Opći cilj projekta je povećati zapošljivost i samozapošljivost visoko obrazovanih dugotrajno nezaposlenih osoba u IT sektoru. U sklopu ovog projekta, polaznici tijekom tromjesečnog treninga uče razvijati mobilne aplikacije, a potom u skupinama sami razvijaju svoje originalne aplikacije. Pet najboljih aplikacija koje polaznici razviju dobit će dodatnu savjetodavnu podršku Algebre i njezinih konzultanata i partnera te pomoć oko pretvaranja aplikacija u komercijalno isplative projekte."Cilj projekta kojeg provodimo jest stjecanje tehnoloških znanja o razvoju mobilnih aplikacija za pametne telefone, ali da bi se navedeno i financijski isplatilo, uključili smo i poslovna znanja koja su neophodna pojedincima u svijetu ICT poduzetništva", naglasio je, predstavljajući projekt visokoj delegaciji Mislav Balković, član uprave Učilišta Algebra.

"Projekt koji Algebra trenutačno provodi vrlo je impresivan. Uz očekivani nedostatak od 900 tisuća IT profesionalaca u EU do 2015., ključno je pitanje kako kvalitetna edukacija iz ove sfere može doći do svih područja EU. Pristup kojim Algebra širi ovakve projekte prema područjima izvan ekonomskog centra zemlje je zadivljujući jer upravo odgovara na to ključno pitanje. U svim zemljama EU postoji nesrazmjer između onoga što se događa u glavnim gradovima i ostalim područjima – u manjim, ekonomski slabijim sredinama često nema toliko mogućnosti, ljudi nisu dovoljno informirani ili nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju i informacijama. Projekti poput ovoga pomažu u socijalnoj uključenosti, pomažu da se riješe ovi nedostaci te je zbog toga i važan", rekao je povjerenik Andor. 

Prednosti

Razvili i inkubator

Tijekom cijelog postupka obrazovanja polaznicima na raspolaganju stoje predavači, mentori, kao i konzultanti za specifična područja, od razvoja i marketinga mobilnih aplikacija, preko financija i poduzetništva pa do prava, kako bi im se omogućilo što brže pokretanje vlastitih poslova ili uključivanje u postojeće timove u tvrtkama. U sklopu projekta razvijen je i virtualni inkubator (www.pokreniposao.hr).

Komentirajte prvi

New Report

Close