Zeleno gospodarstvo
Intervju

‘Zbog stalnog ulaganja u obnovljive izvore, nećemo toliko osjetiti posljedice krize’

Goran Šarčević, specijalist održavanja energetskih sustava u JGL-u, o investicijama u energetsku učinkovitost.

Majda Mikulandra
22. lipanj 2022. u 22:00
Ivana Belić, glasnogovornica REGEA-e, razgovarala je s Goranom Šarčevićem u emisiji Zeleno gospodarstvo/PD

Kriza energetskog tržišta dodatno se zaoštrila. Cijene plina i električne energije u EU na povijesno su najvišim razinama i ugrožavaju europsko gospodarstvo, već poprilično načeto pandemijskom krizom.

Kada i kako će se cijene energenata zaustaviti, ne znaju ni stručnjaci. No, kažu, rješenje je u obnovljivim izvorima energije. Jadran Galenski laboratorij (JGL) jedna je od domaćih, ali globalno prisutnih, kompanija koja je odavno shvatila važnost ulaganja u obnovljive izvore energije.

Goranom Šarčevićem, specijalistom održavanja energetskih sustava u JGL-u, u emisiji Zeleno gospodarstvo, razgovarala je Ivana Belić, glasnogovornica REGEA-e.

Koliko dugo JGL ulaže u obnovljive energetske sustave?
Mi smo kompanija koja, od početka svog nastanka, beskompromisno ulaže u energiju i ekologiju. Strateško ulaganje u obnovljive izvore energije počelo je 2009., što se poklopilo s gospodarskom krizom. Tada smo instalirali nekoliko sustava dobivanja tople potrošne vode iz solarnih kolektora, što nam se pokazalo iznimno učinkovito.

Je li vas ta kriza potaknula, kad ste prvi put krenuli u takva ulaganja?
Apsolutno da. U pravilu, naš je generalni stav da svaka kriza donosi promjene. Iako mnogi u startu misle da su te promjene negativne, to znaju biti i vrlo pozitivne promjene, pogotovo kad nas tjeraju na bolja, brža i efikasnija rješenja koja donose, primjerice, aktivnu uštedu energije.

Što ste dosad uspjeli sve napraviti?
Puno je aktivnosti kojima smo uspjeli unaprijediti naš energetski sustav. Ulagali smo u tehnološke procese s energetskom učinkovitosti, kako bismo ubrzali proces i smanjili potrošnju energije.

Jedan od posljednjih projekata kojeg smo uspješno realizirali jest izgradnja vlastite fotonaponske elektrane, sufinancirane iz EU fonda za regionalni razvoj. Naime, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, 2018. godine smo se prijavili na projekt obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. U sklopu projekta, 2019. smo pustili u rad fotonaponsku elektranu od 180 kW, kao dio našeg energetskog sustava, spojenu na sustav napajanja. Cijeli je projekt stajao oko 1,1 milijuna kuna.

Povrat investicije je, bez sufinanciranja, bio oko 8-9 godina, a sa sufinanciranjem on se spustio na pet godina. Projekt je uspješno realiziran, a imali smo i dobru suradnju s Hrvatskom elektroprivredom. Radi se o vrijednom iskustvu koje nas motivira za daljnji napredak.

30

posto očekivani je udio OIE u budućoj ukupnoj potrošnji struje u JGL-u

Gotovo tri godine sunčana elektrana je u pogonu. Kakve uštede ostvarujete?
Fotonaponska elektrana doprinosi u naš sustav s više od 10 posto učinka u cijelom energetskom sustavu lokacije, tako da je to značajan dio, pogotovo kad je sunčan dan, u proljetno, ljetno i jesensko doba.

To je jedan od najznačajnijih koraka u modernizaciji našeg energetskog sustava, a u sklopu koje smo uveli i ISO normu 50001 sustav upravljanja energijom, te koja nas je potaknula na dodatno promišljanje o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije.

Što je potrebno znati prije ulaska u takav jedan projekt?
Obnovljivi izvori energije se apsolutno isplate. Svako investiranje u energetske sustave, prije ili kasnije, daje svoj obol u uštedama.

Uvijek znamo reći da energetika možda nije presudan dio tehnološkog procesa, ali je, nažalost, vrlo važan dio tehnoloških troškova, i moramo ih tako i sagledati. Obnovljivi izvori energije su nešto u što se ulaže, ali se i relativno brzo isplati. Mislim da bi mnogi naši poduzetnici trebali krenuti u realizaciju sličnih projekata, ako već nisu.

S obzirom na to da ste krenuli za vrijeme one krize, a na vratima je i neka druga, hoćete li ju dočekati spremni? Hoće li vam biti lakše već, primjerice, ove zime?
Vjerujem da hoće. U kompaniji imamo električnu energiju kao primarni izvor energije. Konstantno ulaganje u energetske sustave, u obnovljive izvore energije, u energetsku učinkovitost i u unaprjeđenje tehnoloških procesa, daje nam optimizam da aktualnu krizu koja se odražava na porast cijena energenata ipak nećemo toliko osjetiti.

Planirate li dodatne investicije u ovom segmentu u budućem razdoblju?
Apsolutno da. Poučeni dobrim iskustvom, te u okviru aktualnog, kapitalnog investicijskog projekta Integra 2020, ovaj je segment jedan od najvažnijih dijelova našeg strateškog i dugoročnog razvoja.

U planu su nam ulaganja u dvije nove fotonaponske elektrane, jedna u proizvodnom, a druga u novom logističkom centru na Kukuljanovu u kojemu se, osim iznimnih izolacijskih svojstava materijala ugrađenih u sam objekt, glavnina automatskih operacija odvija unutar sigurne zone u potpunom mraku radi štednje energije.

Vjerujemo da ćemo jedan dobar dio ukupne električne energije koristiti iz obnovljivih izvora energije. Računamo na više od 30%.

Europski fondovi, koliko ćete se oslanjati na njih, na same europske projekte?
Suradnja, tijek i realizacija u okviru europskih projekata u našem su se slučaju pokazali vrlo uspješnima.

Pretpostavljam da među dijelom poduzetnika i dalje postoji određena skepsa, ali mi smo pozitivan primjer, a vjerujem da takvih ima još puno. Postoje vrlo striktne procedure koje je potrebno proučiti i slijediti, a dobrom suradnjom postiže se sve planirano.

New Report

Close