Završetak predstečaja Brodotrogira zapeo zbog pravne pogreške

Autor: Suzana Varošanec , 24. rujan 2020. u 10:47
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Na VTS-u ukinuto rješenje iz veljače TS u Splitu, predmet se vraća na ponovan postupak.

Za završetak Brodotrogirova predstečaja odlučujući je novi pravni moment, odnosno kako će Trgovački sud u Splitu riješiti zadatak koji je postavio VTS. Naime, pri donošenju prvostupanjskog rješenja kojim je utvrđeno da je prihvaćen plan restrukturiranja Brodotrogira došlo je do pogrešne primjene odredaba Stečajnog zakona i bitne povrede odredaba postupka, uslijed čega rješenje za sada nije moguće ispitati.

Tvrdi to VTS i to u obrazloženju svoje odluke. Tako su uvažili žalbu vjerovnika Proenergy, što se tiče najvećeg razlučnog vjerovnika – HBOR­a, koji je glasovao o planu restrukturiranja, no nije se odrekao svog prava na odvojeno namirenje. Stoga je na VTS­u ukinuto iz veljače rješenje TS u Splitu, pa se tom sudu predmet vraća na ponovan postupak, kako bi u novom obrazloženju odluke pojasnili pitanje koje glasi: “Zašto je razlučnom vjerovniku (HBOR) koji se nije odrekao odvojenog namirenja priznato pravo glasa?”.

Prema VTS­u, TS će trebati utvrditi koliko ima vjerovnika i njihovo pravo glasa, te koliko je vjerovnika glasovalo o predloženom planu i jesu li postignute potrebne većine u odnosu na one vjerovnike koji o planu glasa mogu glasovati. U obrazloženju pobijane odluke navodi se da su za plan restrukturiranja glasovali vjerovnici s ukupnim tražbinama u iznosu od 544 milijuna kuna, dok se u odnosu na razlučnog vjerovnika HBOR ­ čija je tražbina u visini od 337 mil. kuna, tvrdi da je “odlučna u zbroju tražbina koji su glasovali za prihvaćanje plana restrukturiranja”.

Komentirajte prvi

New Report

Close