Zašto je Ingra zanimljiva: Ulaganja u ovu dionicu nadzornika i menadžera ‘teška’ 6,3 mil. kn

Autor: Suzana Varošanec , 05. svibanj 2020. u 16:25
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ingra se sve češće spominje u kontekstu navodnih priprema za intenzivnije uključivanje u poslove obnove Grada Zagreba pogođenog velikim oštećenjima u potresu.

Čak su i u globalnim razmjerima rijetke kompanije koje su na samome početku korona krize, upravo kroz okrupnjavanje vlasništva na pozicijama investitora iz redova korporativnih organa upravljanja, skrenule na sebe pozornost kao što je to učinila Ingra. Oko 11 posto njezinih dionica, inače prošlogodišnjeg gubitaša s minusom na razini Grupe u iznosu od 22,5 milijuna kuna, predstavlja ukupnu vrijednost transakcija čiji je predmet upravo dionica Ingre realizirana kroz stjecanja u ukupnoj vrijednosti oko 6,3 milijuna kuna krajem travnja. O tome je kompanija uredno izvijestila preko Zagrebačke burze, otvarajući pitanje zašto je i kome sve Ingra sve zanimljivija.

Riječ je o tri kompanijska priopćenja pod imenom „Obavijest o stjecanju dionica od strane osobe koja obavlja rukovoditeljske dužnosti pri izdavatelju“, odnosno u konkretnom slučaju o akvizicijama člana Nadzornog odbora Ingre Franje Hercega te predsjednika Uprave Ingre Danka Debana i člana Uprave Dinka Pejkovića.

S novom Upravom od početka godine, no očito na valu recentnih pozitivnih kretanja vezanih uz znatnije smanjenje udjela ukupne zaduženosti (prepolovljeni dug kroz travanjski otkup obveznice u iznosu od oko 21 milijuna eura), Ingra je u fokusu ne samo povodom navedenih menadžerskih i nadzorničkih transakcija. Naime, s jedne strane cijena dionice blago raste, dok se na tržištu preispituju poslovne prilike koje ovoj tvrtki, iako bez radnika s iznimkom inženjera kao i bez ovdašnje mehanizacije, izgleda otvaraju vrata za povratak na domaće tržište. Dokazana u realizaciji zagrebačke Arene, tvrtka sa sigurnim prihodima u vidu naknada za zakup do 2036., s time da kreditne obveze ističu 4-5 godina ranije, Ingra se sve češće spominje u kontekstu navodnih priprema za intenzivnije uključivanje u poslove obnove Grada Zagreba pogođenog velikim oštećenjima u nedavnom potresu. Kako tvrde poznavatelji, Ingra je itekako zainteresirana za obnovu Zagreba. Tiče li se to i ponovne aktivacije njezinog integrativnog koncepta poslovanja, tehnički gledano eventualno konzorcijalne naravi ili temeljem ugovora o poslovnoj suradnji s nizom manjih subjekata – bitnih za izvođenje obnove građevinskih projekata no netko ih mora povezati, ostaje za vidjeti. I to kako se čini ubrzo, tj. nakon donošenja zakona o obnovi.

Kako je Ingra priopćila, njezin predsjednik Uprave Deban je 30. travnja stekao ukupno 333.905 redovnih dionica po cijeni u iznosu od 4,90 kuna po dionici, a u ukupnom iznosu od 1,636 milijuna kn, zatim praktički isti paket po navedenoj cijeni I član uprave Pejković, dok je član Nadzornog odbora Herceg tako stekao ukupno 634.000 dionica po cijeni u ukupnom iznosu od 3,1 milijun kuna. No, Herceg koji je i sam poduzetnik iz energetske branše, prema dodatnoj Ingrinoj obavijesti o prelasku praga od 5%, nakon opisanog stjecanja drži sveukupno 865.295 dionica, što predstavlja udjel od 6,39%. U vlasničkoj strukturi preko povezanih osoba i dalje sudjeluje i od nedavno umirovljeni dugogodišnji predsjednik Uprave Igor Oppenheim.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Predsjednik NO radi svoj posao, zato je i doveden. Super je zadnja recenica 🙂

Ingra ima želju a nema radnike i mehanizaciju.zaboravili ste napisati ni novaca. I ja imam želju dobiti sedmicu na lotu. Žele skuplje prodati dionice naivcima i ostaviti im bezvrijedan papirić u rukama. Tisuću puta viđeno u hr. Hoćeš jdos, hoćeš Lukovica i Zabu, Hidroelektru, vijadukt……….

Hahaha koje loopetanje! Firma postoji samo na papiru, a par klauna prodaje spiku…

Ovo mora da je sala?

New Report

Close