Zagrebačka tvrtka kreirat će za Porsche: U iduće tri godine bit će zaposleno 100 stručnjaka i uložit će se 10 milijuna eura

Autor: Tanja Ivančić , 10. studeni 2020. u 06:33
Foto: Borna Filić/PIXSELL

U novoj kompaniji partneri Infinum i Porsche Digital imaju jednake vlasničke udjele, a prema poslovnim planovima, u tvrtku i razvoj proizvoda uložit će se 10 milijuna eura.

Mama me naučila voziti automobil sa samo 15 godina. Uvijek ispriča priču o tome kako mi je trebalo više dana da naučim voziti bicikl – s druge strane, trebalo mi je samo nekoliko minuta da naučim voziti automobil. Oduvijek sam volio automobile, motore i zapravo sve na kotačima. Ima nešto lijepo u zajedničkoj prirodi inženjerstva, dizajna i strasti koje automobili okupljaju na jednom mjestu. I nijedna marka automobila na svijetu to ne čini bolje od Porschea, tako je pokretanje nove tvrtke i sklopljeni posao s novim partnerima Porche Digitalom, najavio Tomislav Car, suvlasnik i glavni izvršni direktor Infinuma, koji je ove godine na listi je nominirinih gospodarstvenika za nagradu Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Infinum uspješno posluje u IT sektoru već petnaest godina, a posljednji pothvat odnosno pokretanje nove kompanije doveo ih je na listu kandidata.

Naime, Infinum, hrvatska tvrtka za dizajn i razvoj softvera, i Porsche Digital, podružnica njemačkog proizvođača sportskih automobila Porschea, pokrenuli su u rujnu novu kompaniju – Porsche Digital Croatia. Radi se o razvojnom centru za digitalne tehnologije u kojem će, kako je najavljeno, u iduće tri godine biti zaposleno 100 stručnjaka koji će raditi na dizajnu i razvoju softvera, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, razvijajući proizvode i usluge koji unapređuju digitalni ekosustav.

Spojio ih Mate Rimac

U novoj kompaniji partneri Infinum i Porsche Digital imaju jednake vlasničke udjele, a prema poslovnim planovima, u tvrtku i razvoj proizvoda uložit će se 10 milijuna eura.

Tržište automobilske industrije progresivno se prilagođava novim tehnologijama i poslovnim modelima pa će oni koji danas izazivaju promjene dugoročno oblikovati digitalno tržište – izjavio je pri predstavljanju Tomislav Car, CEO Infinuma, pojašnjavajući kako će razvijati proizvode u dva glavna smjera: jedan dio odnosi se na digitalne proizvode kojima će se koristiti kupci i potencijalni kupci automobila, a drugi dio bit će vezan uz proizvodne i druge unutarnjih procese. Istovremeno, Infinum će nastaviti razvijati digitalne proizvode za klijente. S čelnicima Porsche Digitala, koji ima urede u cijelom svijetu Infinumovci su stupili u kontakt preko Mate Rimca. Kako je ispričao Car, vrlo brzo su ‘kliknuli’ i shvatili da slično razmišljaju o tehnologiji i poslu. Nadam se da će naša suradnja donijeti znanje iz Njemačke koje možda još nemamo i da ćemo zajedno nastaviti razvijati takav ekosustav u Hrvatskoj, smatra Car.

Tomislav Car, inače, osnovao je Infinum još za studentskih dana, prije petnaest je godina. Rane početke opisao je na svojim stranicama još 2012.

– Moj kolega i suosnivač Infinuma Matej Špoler i ja upoznali smo se u srednjoj školi u Karlovcu. Oboje smo voljeli stvarati nove stvari, koje su igrom slučaja bile vezane uz tehnologiju. Bilo je tu svega, od softvera za PC, mobitele i web, pa do pomalo avangardnih projekata. Sjećam se kada je Matej za svoje računalo izgradio vodeno hlađenje kako bi optimizirao proces hlađenja računala, a ja sam u prtljažnik svojeg prvog automobila ugradio računalo da uvijek imam veliku kolekciju glazbe sa sobom.

Rast od 40 posto

Od tada do danas, Infinum je narastao na 280 zaposlenika i suradnika u desetak zemalja. Većinom rade za zapadna tržišta a njihovi su klijenti globalne tvrtke iz cijelog svijeta. Prošle su godine na razini Grupe konsolidirano imali 82 milijuna kuna prihoda, a ove godine očekuju da će imati 100-tinjak milijuna kuna prihoda i oko 300 zaposlenika. Prosječni godišnji rast posljednjih pet godina bio im je 40-ak posto. Infinumovo poslovanje i sva ulaganja u koja su ulazili financirali su isključivo iz reinvestirane dobiti.

Suvlasnici Infinum grupe uz dvojac osnivača su i Nikola Kapraljević Nixa, Josip Bišćan, koji će usto biti upravljački tim nove tvrtke Porshe Digital Croatia.

Kada se govori o drugim tvrtkama u kojima je vlasnik Tomislav Car uvijek ističe CircuitMess koji je pokrenuo s Albertom Gajšakom.

O motivima koji ga pokreću, Tomislav Car voli reći da mu je glavna želja i izazov stvoriti nešto novo neovisno je li se radi o proizvodu ili pokretanju tvrtke.

Za sada, govori Car, ne razmišljaju o prodaji Infinuma iako imaju ponuda.

Gospodarstvenik godine

– Alan Sumina; Zoran Vučinić, Nanobit

– Silvio i Roberto Kutić, Infobip

– Mate Rimac, Rimac automobili

– Marin Pucar, Podravka

– Tomislav Car, Infinum

Gospodarski događaj godine

– Državne potpore za očuvanje
 radnih mjesta

– Infobip – prvi hrvatski jednorog

– Prodaja tvrtke Nanobit

– Nova financijska omotnica EU

– Ulazak RH u tečajni mehanizam ERM II

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne uvodi se Euro.

100 mio. prihoda, 300 uposlenih. Znači, 40.000 € po uposlenom. Da je na zapadu to ne bi bilo dovoljno niti za brutto  plaće uposlenih.

New Report

Close