30 godina hrvatskoga gospodarstva
Gospodarenje otpadom

Za poslove gospodarenja otpadom trebalo je imati viziju prije 30 godina!

O počecima, rastu, razvoju, kao i planovima C.I.O.S. Grupe, razgovarali smo s predsjednicom Uprave Ivom Pripuz Špekuljuk i i članicom Uprave Tajanom Tomašević.

Darko Bičak
31. svibanj 2021. u 09:00
Predsjednica Uprave C.I.O.S. Grupe Iva Pripuz Špekuljuk i i članica Uprave Tajana Tomašević

Gospodarenje otpadom vrlo je složena djelatnost koja zapravo zahvaća sve pore društva, sve grane gospodarstva, proizvodnje i potrošnje. Živimo u vremenu u kojem se, srećom, sve više o tome govori, razmišlja, primjenjuje niz novih postupaka i tehnologija

Prije 30 godina, na samom početku 90-ih i okolnostima koje su bile sve drugo, a najmanje tržišne, trebalo je imati viziju. Iz te vizije, korak po korak, godinu po godinu, nastajala je danas najveća hrvatska kompanija za gospodarenje otpadom. O počecima, rastu, razvoju, kao i planovima, razgovaramo s predsjednicom i članicom uprave C.I.O.S. Grupe Ivom Pripuz Špekuljuk i Tajanom Tomašević.

Krenimo od današnjeg trenutka. Upravu C.I.O.S. GRUPE, upravljačkog tijela cijele grupacije, odnedavno čine dvije poslovne žene, i to u vrlo zahtjevnom poslu gospodarenja otpadom….

IPŠ Da. Vlasnik C.I.O.S. Grupacije Petar Pripuz povukao se krajem prošle godine s mjesta predsjednika uprave, na čelo nadzornog odbora tvrtke C.I.O.S GRUPA. Operativno vođenje upravljačkog društva Grupacije preuzele smo nas dvije. Osnivač i vlasnik, uoči svog 65. rođendana, otišao je u mirovinu, procijenivši kako je sad najbolji trenutak da svoje poslovno carstvo prepusti mlađim generacijama. Pritom je i svjestan kako u svim članicama Grupacije ima stručan i sposoban menadžment za nastavak poslovanja i daljnji razvoj.

TT Posao je posao. Iako će mnogi gospodarenje otpadom smatrati, nazovimo to, „muškim“ biznisom, na čelnim i ključnim pozicijama članica C.I.O.S. Grupacije priličan je broj žena. Osnivač kaže da žene u tvrtki daju dodanu vrijednost sustavu i zbog svog majčinskog i zaštitničkog osjećaja prema tvrtki, jer žele analitički i detaljno usavršiti svaki element poslovanja. Sa kolegama odlično surađujemo, međusobno se nadopunjavamo, podupiremo i izvlačimo sve najbolje jedni od drugih.

IPŠ Pitanje tranzicije generacije nije samo pitanje jedne kompanije, to je i društveno pitanje koje postaje sve važnije, upravo i zbog osoba koje su pokretali svoje biznise početkom 90-ih. A takvih je primjera dosta. Svjesna sam svih izazova budućnosti kako nastaviti razvijati obiteljsku kompaniju. Svjesna sam i odgovornosti koju mi, kao drugoj generaciji, donosi postojeća liderska tržišna pozicija Grupacije, ali i cilj da nastavim daljnji razvoj.

30

posto raslo je sakupljanje i obrada otpada u pandemijskoj 2020.

C.I.O.S. je jedan od pionira, a i danas je lider na tržištu.

TT Biti predvodnik u nekoj djelatnosti, lider, kako nekad, a posebno danas, znači boriti se i s brojnim vidljivim i s nevidljivim stvarima. No, kako se kaže, sve što te ne ubije, ojača te. U izazovnoj pandemijskoj poslovnoj 2020. godini, sve članice pokazale su svoju snagu – prvi put u povijesti prešli smo sakupljenih i obrađenih milijun tona otpada. Najveći dio odnosi se na hrvatsko tržište, na kojem je sakupljeno i obrađeno 830.000 tona, što je rast od 30 posto u odnosu na godinu prije. U prošloj godini izvezli smo sekundarnih sirovina u vrijednosti više od 900 milijuna kuna, a u zadnje dvije godine je upeterostručen izvoz metalnog otpada preko hrvatskih luka (sa 100 na 500.000 tona), a uz tri dosadašnje – Rijeka, Split i Ploče, uskoro krećemo i sa izvozom preko luke Zadar! Postali smo generator izvoza preko hrvatskih morskih luka.

U 2020. je u C.I.O.S. Grupaciji ukupno sakupljeno i obrađeno 59.000 tona otpadnih vozila. Godinama osiguravamo ispunjenje nacionalnih ciljeva RH za ponovnu uporabu i oporabu otpadnih vozila. Istodobno smo sakupili i obradili 24.000 tona EE otpada-velikih kućanskih uređaja, a jedinim postrojenjem za recikliranje rashladnih uređaja u RH i u tom segmentu doprinosimo ispunjenju nacionalnih ciljeva.

IPŠ Nekome tko gleda sa strane, možda neke stvari izgledaju jednostavno i vidi samo taj rast. No, dug je to i vrlo zahtjevan put. Posebno kad na tom putu nema konzistentne politike i strategije gospodarenja otpadom . Potrebna nam je strategija koja traje dulje od jednog izbornog mandata, jer jedino jasan i stabilan smjer razvoja sektora daje sigurnost privatnim ulagačima za nove investicije. To je bitno da daljnji razvoj privatnih investicija u tom sektoru, pa tako i za javno-privatna partnerstva ili zajednička ulaganja. Sinergija javnog i privatnog sektora je više deklaratorna nego stvarna. Eto, primjerice, dosad u 30 godina djelovanja, C.I.O.S. Grupacija nema ostvareno niti jedno javno-privatno partnerstvo. Vjerujem da interesa ima, ali se svi ustručavaju to provesti. Nadalje, Hrvatska je jedna od rijetkih država članica koje još uvijek sustavno nije uvela naknadu za odlaganje otpada, čime se podupire neprihvatljiva praksa odlaganja. A kad govorimo o tome, dovoljan je podatak Eurostata da Hrvatska odlaže 59 posto komunalnog otpada, prosjek EU 24 posto, da recikliramo i kompostiramo 30 posto komunalnog otpada, prosjek EU 48 posto.

Hrvatskoj nedostaje provediv i jasno definiran regulatorni okvir za uređenje sustava te nadležnosti i obveza svih sudionika – zbog čega izostaje učinkovito gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj i ne koriste se svi postojeći raspoloživi kapaciteti.

Kako je tekao razvoj tvrtke i koji su bili neki ključni momenti?

Petar Pripuz, po struci ekonomist, prije 30 godina osnovao je tvrtku za prikupljanje, obradu i prodaju otpadnog metala. Imao je ambicije i hrabrosti krenuti u poduzetništvo. Nakon tri godine, 1994., prihvaća strateško partnerstvo sa njemačkom obiteljskom tvrtkom Scholz, kada nastaje i prepoznatljivo ime C.I.O.S., nastavljajući razvoj kao društvo u mješovitom hrvatsko-njemačkom vlasništvu.

S vremenom je C.I.O.S., po brojnim kriterijima poslovanja, postao ponajbolji u Scholz grupi, koja je u to vrijeme bila među top deset svjetskih kompanija u obradi i trgovanju metalnim otpadom. Prateći europske trendove u oporabi otpada, vlasnici su godinama ulagali i razvijali jedinstvenu infrastrukturu i kapacitete za oporabu otpada. Akvizicijama, ali ponajviše organskim rastom, stvoren je sustav povezanih društava – članica Grupacije koje danas raspolažu jedinstvenim postrojenjima u zemljama u kojima posluju. Grupacija je, za razliku od mnogih drugih sudionika u gospodarenju otpadom, 2013. spremno dočekala prijenos europskih direktiva u pravni poredak RH i utvrđivanje okvira za provedbu akata EU u tom segmentu, stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom. C.I.O.S.-ovi su inženjeri u to vrijeme razvili inovativne tehnologije za obradu određenih vrsta otpada, koje su i danas u primjeni. Nakon što je Scholz zapao u poteškoće, Pripuz 2017. koristi pravo prvokupa njihovog vlasničkog udjela i postaje jedini i stopostotni vlasnik Grupacije.

Vizija osnivača odredila je smjer razvoja, ali na svom tom putu radnici su bili i jesu najveća snaga C.I.O.S. Grupacije. I kad je bilo neizvjesno, tijekom 2020., zadržali smo punu zaposlenost. I dodatno planiramo zapošljavati, sukladno novim projektima i ulaganjima.

Reciklažni centar CE-ZA-R d.o.o. Zagreb

Poslovni odnos C.I.O.S. Grupacije s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom, u zadnje je vrijeme nekako pod povećalom javnosti. Možete nam nešto reći više o tome?

TT Često ističemo da u ukupnim konsolidiranim prihodima C.I.O.S. Grupacije od 2010. do 2020. prihodi ostvareni temeljem poslovne suradnje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom čine tek 0,55 posto! Slušajući pojedince i čitajući pojedine medije, stječe se dojam kako naše poslovanje i opstanak ovisi o tome, ali podaci na najbolji mogući način opovrgavaju bilo kakve komentare i izjave o navodnom stvaranju i rastu C.I.O.S. Grupacije kroz poslove s Gradom Zagrebom. Taj je iznos u prostoru statističke pogreške, ali jednako napominjemo i da je za nas svaki posao vrijedan i obavljamo ga po svim najboljim svjetskim praksama. Pritom, za cjelokupnu sliku odnosa i veličina, potrebno je reći da su ukupni godišnji prihodi Grupacije dosegnuli u 2020. gotovo 1,8 milijardi kuna! A u promatramo li 10-godišnje razdoblje, prihodi su premašili 19,5 milijardi kuna! To najbolje ocrtava odnose s Gradom Zagrebom.

IPŠ Često smo predmet prozivanja pojedinaca na političkoj sceni, posebno u izbornim kampanjama. No, stabilnost poslovanja Grupacije nikad nije bila dovedena u pitanje, iako se nekad nije lako boriti protiv neutemeljenih prozivki i neistina. Sve nas to čini još jačima – što nas više napadaju, mi sve više razvijamo zajedništvo. Napadaju nas bez argumenata, izražavaju sumnju u zakonito poslovanje, sigurnosne standarde, iako godišnje imamo više od 30 različitih inspekcija i nadzora. Reviziju financijskih izvješća zadnjih deset godina rade isključivo ugledne revizorske tvrtke iz velike četvorke. Da nešto nije u skladu sa zakonom, već odavno bi se to znalo, a mi zasigurno ne bi uspješno poslovali svih 30 godina.

Energane su sastavni dio procesa gospodarenja otpadom, a Hrvatska je među rijetkim članicama EU bez i jedne energane?

IPŠ Dok je u cijelom svijetu, Europi, proizvodnja energije iz otpada normalna stvar, kod nas to izaziva stalne prijepore. No, kontroverze, pa i u pitanju energane, rješavaju se snažnom edukacijom i komunikacijom, informiranjem, za što je primarna uloga države, a ne samo nas, zainteresiranih investitora. Otac, osnivač grupacije, posebno je posvećen strateškom projektu energane na neopasni otpad i biomasu, čime će biti zaokružen sustav gospodarenja otpadom u C.I.O.S. Grupaciji. Nova uprava nastavlja realizaciju projekta kojim se zaokružuje njegova poslovna vizija.

TT I u tome smo pioniri. Riječ je o projektu SINERGIJA, visokoučinkovitom postrojenju za istodobnu proizvodnju električne i toplinske energije iz neopasnog otpada i biomase, smještenom u industrijskoj zoni u Sisku, velikoj investiciji koju bi država trebala bar podržati, ako ne i potaknuti svojim mjerama.

Spomenuli ste da je C.I.O.S. obiteljska tvrtka. Kakvi su planovi u tom, vlasničkom dijelu?

IPŠ Željeli bi da i nadalje to bude obiteljska kompanija. Iako dobivamo ponude za strateška partnerstva, pa i za otkup cijelog sustava, zadovoljni smo s razvojem, načinom rada, organizacijom, poslovanjem i ne razmišljamo o prodaji. Braća su u nadzornom odboru upravljačkog društva. U operativnom dijelu, Ante upravlja divizijom metala, a Ivan divizijom nemetala. Njih dvojica više se bave komercijalom, nabavom, prodajom, ali i istraživanjem novih tehnologija. Iako su obojica počela raditi prije mene, vremenom smo ustrojili obiteljski forum kako bi zajednički donosili sve značajne, strateške odluke. Tako je i obiteljski forum donio odluku da ja budem na čelu upravljačke kompanije.

Dobar smo tim, imamo isti cilj, a odavno zapošljavamo i profesionalne menadžere koji nisu povezani s našom obitelji. Dosegnuli smo razinu da je tvrtka, uz profesionalni menadžment i razvijenu strukturu, spremna i za novih 30 godina.

C.I.O.S. Grupacija u brojkama 2020.

• 1200 zaposlenih • 60 lokacija • Milijun tona sakupljenog i obrađenog otpada • 600 teretnih vozila i strojeva • 1/3 hrvatskih kapaciteta za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) i kompostiranje • 1,4 milijardi kuna ulaganja u dugotrajnu imovinu • 1,8 milijardi kuna konsolidiranih prihoda u 2020. • 19,5 milijarde kuna konsolidiranih prihoda u proteklih 10 godina

Poslovni i obrazovni put naših sugovornica

Iva Pripuz Špekuljuk, predsjednica Uprave: diplomirana ekonomistica, u obiteljskoj tvrtki počela je raditi s 24 godine. Radila je na raznim pozicijama, a od 2014. u C.I.O.S. Grupi je bila članica uprave za financije, računovodstvo, kontroling i planiranje. Zanimljivo je da je na tu funkciju imenovana na inicijativu i prijedlog tadašnjeg njemačkog partnera. Tajana Tomašević, članica Uprave: diplomirana ekonomistica, godinama radila na upravljačkim pozicijama u bankarskom sektoru, 2009. dolazi u C.I.O.S. na mjesto voditeljice ureda uprave. Upravljala je brojnim strateškim i projektima restrukturiranja procesa poslovanja društava. Istodobno je članica upravljačkih i nadzornih tijela pojedinih društava Grupacije.

New Report

Close