Domaća IT kompanija objavila prodaju 115.000 dionica

Autor: Jadranka Dozan , 20. siječanj 2022. u 12:44
Ponude za kupnju zaprimaju se danas do 10 sati/SPAN

Za pet posto dionica u Spanu traže između 24 i 29 milijuna kuna

U Spanu, jednoj od najvećih IT kompanija u Hrvatskoj, ovih dana vlasnika bi trebalo promijeniti više od pet posto ukupnog broja dionica. Jučer su, naime, izvijestili investicijsku zajednicu o procesu prodaje do 115.000 dionica (ukupno ih je izdano 1,96 milijuna) kroz ubrzani upis dionica ili ABB (Accelerated Book Building proces).

Postupak su inicirali postojeći dioničari Spana koji su za provedbu ovlastili Interkapital vrijednosne papire, a neposredno po objavi te informacije otvoreno je i zaprimanje ponuda koje se zaključuje danas u 10 sati.

Indikativni raspon cijene utvrđen je između 210 i 250 kuna, što implicira vrijednost operacije između 24 i 29 milijuna. Prema burzovnoj obavijesti, prodaja je organizirana po principu jedinstvene cijene, s tim da je minimalni iznos po ponudi 100.000 eura.

Po zatvaranju knjige ponude će se rangirati prema cijeni i vremenu zaprimanja. Iako prodavatelji zadržavaju i pravo prihvaćanja/odbijanja pojedinih ponuda ili pak odustajanja od prodaje, u slučaju njezine realizacije javno će objaviti količinu dionica koju su otpustili, a obvezali su se i da idućih najmanje pola godine neće ići u dodatne prodaje.

Tko je odlučio unovčiti određenu količinu dionica, ubrzo će se znati, ali pretpostavka je da se radi o nekim od vodećih “spanovaca” (oni iz Uprave i/li NO-a i dalje drže top 5 pozicija). Sam modalitet prodaje s obzirom na količinu dionica i dnevne volumene u redovnom trgovanju zapravo ne iznenađuje.

Ipak, ostaje primijetiti da je nekoliko dana prije Span usvojio program otkupa vlastitih dionica za idućih godinu dana, koji predviđa stjecanje do 30.000 dionica (danas ih je u trezoru nešto više od toga), a za što su u društvu namijenili devet milijuna kuna. U Spanu su naveli da se program otkupa dionica za trezor donosi s ciljem da se ponude radnicima u sklopu nagrađvanja.

Kao što je najava da društvo namjerava stjecati vlastite dionice potaknula rast burzovne cijene, i to za oko tri posto (sa 225 na 232 kune), tako je na objavu prodaje tržišna cijena jučer ponovno skliznula na 225-226 kuna, i to na nešto više od 1800 protrgovanih dionica.

Inače, uoči izlaska na burzu u rujnu prošle godine Span je kroz IPO investitorima ponudio nepunih 30 posto dionica koje su na kraju upisivane po 175 kuna. Uz više od 1000 novih dioničara, to je na račun društva donijelo više od 100 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close