Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Za ostvarenje ambicioznih planova za ubrzanje zelene tranzicije potreban je stabilan i otporan energetski sustav

Ashkan Hosseini, izvršni direktor financija i član Uprave E.ON Hrvatska, govori o stanju u energetskoj industriji, inovativnim rješenjima i velikim ambicijama u povećanju portfelja rješenja za obnovljive izvore energije.

PD VL native tim
29. studeni 2023. u 22:00
Ashkan Hosseini, izvršni direktor financija i član Uprave E.ON Hrvatska/PD

E.ON ima ambiciju postati platforma i pokretač energetske tranzicije na hrvatskom i slovenskom tržištu Do sada su uložili 50 milijuna eura, a u sljedeće tri godine planiraju udvostručiti ta ulaganja na blizu 100 milijuna eura u rješenja usklađena s EU taksonomijom. O planovima grupacije i energetskoj industriji koja igra ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti razgovarali smo s Ashkanom Hosseinijem, izvršnim direktorom financija i članom Uprave E.ON Hrvatska.

Koji su neki od najznačajnijih projekata u kojima E.ON trenutno sudjeluje kako bi podržao zelenu tranziciju na hrvatskom i slovenskom tržištu i koje ste rezultate do sada postigli?

Naš portfelj u energetskom miksu navedenih tržišta je raznolik. Izgradili smo neka od najvećih prizemnih fotonaponskih rješenja na hrvatskom tržištu, kako za naše kupce za vlastitu potrošnju tako i za potrebe opskrbe hrvatskog tržišta električne energije.

Imamo znanje i iskustvo u različitim energetskim rješenjima, poput kogeneracije, biomase, niskotemperaturnih energetskih sustava, hlađenja i grijanja, dizalica topline, ali i dodatnih usluga i upravljanja energijom općenito.Osim toga, E.ON u Hrvatskoj opskrbljuje električnom energijom i plinom preko 100 tisuća kupaca, imamo distribucijsku mrežu s 1.700 kilometara plinovoda te smo predvodnik na tržištu za projektiranje i instalaciju solarnih elektrana i energetskih infrastrukturnih rješenja za poslovne i privatne kupce.

U posljednje smo dvije godine uložili više od 50 milijuna eura uglavnom u projekte usklađene s EU taksonomijom.

Koja su vaša predviđanja za energetski sektor u sljedećih nekoliko godina i kako E.ON planira doprinijeti razvoju tržišta, u smislu obnovljive energije i održivosti?

Ako nas je ova energetska kriza nečemu naučila, to je važnost ulaganja u obnovljive izvore energije i postizanje energetske neovisnosti o nestabilnim tržišnim cijenama.

Predvodnik u energetskoj tranziciji

Na hrvatskom i slovenskom tržištu E.ON je do sada uložio 50 milijuna eura, a u sljedeće tri godine planira udvostručiti ulaganja na blizu 100 milijuna eura.

Primjećujemo veliki interes investitora za ulaganje u poslovanje usklađeno prema ESG kriterijima. Energetska industrija igra ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti, što zahtijeva agilni trokut energetske industrije s jednako važnim područjima ekološke i klimatske kompatibilnosti, sigurnosti opskrbe i pristupačnosti cijena.

Energetski sustav koji je stabilan i otporan na volatilnost tržišta i krizu potaknutu vanjskim geopolitičkim poremećajima preduvjet je za postizanje klimatske neutralnosti, a izgradnja takvih ekosustava zajedno s našim partnerima utkana je u srž naše kompanije.

Grupacija E.ON kao jedan od najvećih europskih operatera elektroenergetskih mreža i energetske infrastrukture te pružatelj inovativnih rješenja za kupce je pozicionirana bolje od bilo koje druge energetske kompanije da postane platforma za zelenu energetsku tranziciju Europe.

Na hrvatskom i slovenskom tržištu do sada smo uložili 50 milijuna eura, a u sljedeće tri godine planiramo udvostručiti ta ulaganja na blizu 100 milijuna eura u rješenja usklađena s EU taksonomijom.

E.ON je aktivno angažiran u promicanju prijelaza na zelenu energiju. Recite nam nešto o ključnim izazovima i prilikama s kojima se susrećete na hrvatskom tržištu, što je potrebno da hrvatsko tržište ostvari svoj potencijal?

Rekao bih da Hrvatska dosta odskače od ostalih E.ON tržišta. S pozitivne strane, vjerujemo da postoje atraktivne mogućnosti ulaganja u rješenja koja omogućuju energetsku tranziciju. Gdje, primjerice, imamo dobre preduvjete za solarnu energiju, ali još uvijek nizak postotak solarne energije na tržištu. S obzirom na to da je Hrvatska početkom ove godine ušla u eurozonu, čime je znatno smanjen valutni rizik, tržište je postalo još privlačnije za investitore. Sada je vrijeme da iskoristimo ovaj zamah obnovljive energije.

Potrebno je provesti potrebne investicije kako bismo kao tržište bili konkurentni i privlačniji investitorima koji traže veću transparentnost, dugoročnu predvidljivost i stabilno regulatorno okruženje za ulaganja s vremenskim horizontom duljim od 20 godina. Područje posebnog fokusa trebalo bi biti zakonodavstvo za obnovljive izvore energije gdje bi brži procesi izdavanja dozvola, poticajni programi subvencioniranja i pravedne tržišne cijene energije pružili uvjete za stvarno ubrzanje energetske tranzicije zemlje.

Postoje li neke posebne inovacije ili tehnologije koje E.ON planira uvesti u bliskoj budućnosti kako bi dodatno podržao hrvatsko i slovensko tržište u njihovim nastojanjima na zelenoj tranziciji?

E.ON ima ambiciju postati platforma i pokretač energetske tranzicije na hrvatskom i slovenskom tržištu, stoga stalno gledamo na proširenje našeg portfelja za naše kupce.

U segmentu privatnih kupaca, cilj nam je proširiti ponudu Future Energy Home (FEH) s digitalnim i inovativnim rješenjima za e-Mobilnost i grijanje. Grupa je prepoznala rastući potencijal tržišta za razvoj i implementaciju energetskih infrastrukturnih rješenja prilagođenim specifičnim potrebama kupaca u kategoriji velikih poduzetnika, industrija, gradova i zajednica te je daljnji razvoj ovih rješenja u našoj strategiji.

Nadalje, širimo se na proizvode i usluge energetske učinkovitosti kako bismo ponudili potpunu podršku našim kupcima na njihovom putu energetske tranzicije. Uz to ispitujemo mogućnosti i za održiva rješenja na hrvatskom i slovenskom tržištu kao što su geotermalne tehnologije i bioplinska postrojenja, oslanjajući se na snažno iskustvo E.ON grupe.

Kako E.ON planira mjeriti i komunicirati utjecaj svojih projekata na okoliš i društvo u Hrvatskoj i Sloveniji te koji su vaši ciljevi za postizanje održivosti na tim tržištima u idućoj godini i kasnije?

Ove smo godine objavili naš prvi lokalni izvještaj o održivosti u kojem smo jasno istaknuli naše ciljeve.

Slijedimo smjernice E.ON grupe za postizanje nulte emisije do 2040. godine, a aktivni smo i na drugim ključnim područjima kako bismo dodatno oblikovali i ostvarili našu strategiju održivosti.

Imamo značajne ambicije povećati naš portfelj rješenja za obnovljive izvore energije, kako za privatne tako i za poslovne kupce kako bismo im pomogli da povećaju svoju energetsku neovisnost.

Dok širimo svoje poslovanje, imamo jasan fokus na zdravlje i sigurnost zaposlenika, uz nultu toleranciju za ozbiljne ozljede ili ozljede opasne po život, nešto što smo uspješno održavali svih ovih godina. Dodatno ćemo podržati ostvarenje naših ciljeva tako da ćemo ih implementirati i u godišnje ciljeve našeg upravljačkog tima.

* Sadržaj omogućio E.ON Hrvatska

New Report

Close