Za najbolje domene treba platiti i do 10.000 eura

Autor: Bernard Ivezić , 28. siječanj 2010. u 22:00

Ako se želi zaraditi na preprodaji domena, treba znati propise i biti strpljiv jer vrijeme u ovom slučaju radi za vas

Već je sada sigurno da će domene eHrvatska.com i eHrvatska.net dobiti nove vlasnike. Srpski internetski poduzetnik Vlado Čučković, koji ih je ponudio na prodaju preko portala Aukcije.hr, dobio je tri ponude vrijedne više od 1500 eura.

Spori razvoj
“Aukcijom sam želio popularizirati svoj TV ‘reality show’ Postani predsjednik, a sada vidim da ima onih koji su moje domene i te kako spremni platiti”, izjavio je za Poslovni dnevnik Čučković. Dodaje da mu je čak i žao što će ih morati prodati jer je uvjeren da zbog medijskog interesa sada vrijede mnogo više. Voditelj prodaje i marketinga Aukcija.hr Zlatko Lovrenčić tvrdi da je ove godine znatno povećan broj aukcija u kojima se prodaju internetske domene. Prije tjedan dana tako je prodana domena JadrankaKosor.com za 2000 kuna, a upravo je ponuđena domena IvoJosipovic.eu. Osnivač prve tvrtke za prodaju internetskih domena u Hrvatskoj Regica.neta i jedan od članova povjerenstva za domenu hr Goran Blagus kaže da se taj posao na domaćem tržištu počeo razvijati prije devet godina. Međutim, preprodaja domena, kao u slučaju eHrvatska.coma, na ovom se području razvija vrlo sporo. S tim se slaže vlasnik 900 različitih komercijalnih domena, Darko Bijelić iz pulskog Plus Hostinga. On ističe da je tvrtkama jeftinije osnovati tvrtku za 20.000 kuna i dobiti besplatnu domenu hr nego kupiti neku com, net ili org domenu za 5000 eura.

Najrazvijenije u Dalmaciji
“Cijene domena kontinuirano rastu jer se broj slobodnih atraktivnih imena smanjuje pa kvalitetne domene vezane za Hrvatsku mogu biti prodane po cijeni od pet do deset tisuća eura”, pojašnjava Bijelić. Splitska tvrtka MiNet Studio je tako krajem prošle godine na web oglasniku Njuškalo.hr prodavala Hajduk.com za 85.000 kuna. Inače, posao preprodaje domena, čini se, najrazvijeniji je u Dalmaciji gdje jedna građevinska tvrtka prodaje domenu HiltonMarjan.com za 52.000 kuna. Isto ime nosi i hotel Željka Keruma. “Mnogi odustanu od prodaje domena jer treba mudro ulagati, znati propise i biti strpljiv”, zaključuje Bijelić.

Milijunski posao

Toys.com za 5,1 mil. dolara
I dok se hr domena ne smije prodavati jer je CARNet tada smije oduzeti, od onih com, net i org razvio se velik biznis. Deset najunosnijih domena u 2009. donijelo je svojim vlasnicima 11,4 milijuna dolara, a za najveći je iznos prodana Toys.com, ukupno 5,1 milijun dolara, što je platio lanac Toys R Us.

Komentirajte prvi

New Report

Close