Smart Industry
PROMO

Vlastitim tehnološkim RPA rješenjima Tokić Grupa rješava preko 5 milijuna zadataka godišnje

Digitalna transformacija ubrzala je poslovne procese, smanjila mogućnost pogreške, te omogućila zaposlenicima efikasniji rad. Rezultat su manji troškovi, bolja predikcija i kontrola poslovanja.

Promo
09. lipanj 2022. u 22:00
Press photo

Kad se govori o robotizaciji, većina Tokić povezuje s prvim autonomnim mobilnim robotom Gideon Brothersa, koji je prije par godina prvi puta testiran upravo u sesvetskom skladištu čime je kompanija pokazala svoju spremnost na promjene.

No istovremeno, Tokićev digitalni odjel razvijao je poslovne procese koji danas uključuju čak 200 robotski-automatiziranih procesa (RPA), ponajviše u nabavi, logistici i računovodstvu.

Neki od tih procesa potpuno su automatizirani, neki zadaci se rade paralelno sa zaposlenicima, dok se određeni procesi pokreću samo na zahtjev zaposlenika. Mjesečno roboti odrade preko 400.000 operacija, odnosno 5 milijuna RPA procesa godišnje, što uključuje repetitivne poslove kao što su unošenje i obrada podataka, razne analize i izvještaji.

Iako se možda čini suprotno, zbog RPA procesa niti jedna osoba nije izgubila radno mjesto; štoviše – broj zaposlenika u Tokiću nedavno je prešao brojku od tisuću ljudi – samo oni danas rade “pametnije” i rasterećenije. Uz pet milijuna spomenutih RPA procesa godišnje, niz je onih koje zaposlenici niti ne bi mogli odraditi, tako da je brojka zapravo puno vrjednija.

“To su primjerice sustavi za alarmiranje (provjera svakih 30 sekundi i automatsko slanje SMS-a ako nema odgovora), zaštita web stranica, sustavno provjeravanje našeg asortimana i slično”, pojašnjavaju iz Tokića.

Dok RPA radi, AI razmišlja

Najveći fokus danas je na optičkom prepoznavanju znakova i strojnom učenju, zahvaljujući čemu Tokić koristi više “in-house” rješenja, poput provjere valjanosti dokumentacije. Unutar Tokić 4.0 odjela, osmišljena je AI aplikacija SimplyDoc koja očitava polja s računa i umjesto zaposlenika na recepciji i u računovodstvu ukucava preko 25.000 metapodataka mjesečno. Trenutačno Tokić radi na autonomiji RPA eko sustava, odnosno na razvoju AI agenata koji će brinuti o RPA floti te javljati povratne informacije, rezultate i zastoje.

S ciljem digitalizacije, ubrzavanja i olakšavanja poslovanja, vodeći regionalni trgovac auto dijelovima u poslovnice je uveo i digitalni potpis koji kupcima nudi digitalno iskustvo bez fizičkog papira, ako oni to žele. Kako ne bi došlo do prevara, koriste se specijalizirani uređaji koji spremaju biometrijske podatke u elektroničnom obliku te ih čuvaju do 11 godina u digitalnoj arhivi.

Voditeljima poslovnica na taj je način, ne samo značajno olakšan posao, već im je stvoren prostor za preciznost i stvaranje dodatne vrijednosti tamo gdje je najvažnije, u samom odnosu s kupcem. Projektom digitalnog potpisa Tokić je učinio i veliki korak u smjeru društveno odgovornog poslovanja i transformacije u paperless kompaniju jer već sada na godišnjoj razini Tokić Grupa spasi oko 40 stabala.

New Report

Close