Vlasnici Žuje prvi po neto dobiti bez radnika

Autor: Suzana Varošanec , 01. rujan 2016. u 07:42
Foto: Pixsell

Lani 32.402 poduzetnika bez zaposlenika.

Prva na Fininoj rang listi poduzetnika bez zaposlenih po ukupnom prihodu u 2015. je državna tvrtka TE Plomin s 659 milijuna kuna prihoda, od lani 100% u vlasništvu HEP-a. Rang listu dobitaša bez radnika predvodi holding društvo Cervesia Zagreb sa 163 milijuna kuna dobiti (prihod od dividende), u čijem je vlasništvu Zagrebačka pivovara, a krajnji je vlasnik američka pivovara Molson Coors. Obje su tvrtke zadržale vodeće pozicije, s tom razlikom što su u 2015. u odnosu na 2014. prihodi TE Plomin pali oko 12%, dok je Cervesiji neto dobit manja za oko 23%.

 

14mlrd. kn

gotovo je dosegnuo prihod tvrtki bez zaposlenika

U njihovu je društvu još zvučnih imena: Hrvatska brodogradnja Trogir, nakon niza loših godina oporavljena tvrtka kćer osnivača Brodotrogira u vlasništvu Danka Končara, lani je imala 270 mil. kuna prihoda, ali i još jedan pivar Heineken Adria, kao i Tvornica duhana Zagreb te Inprox Zagreb Sesvete, tvrtka koja je godinama iznajmljivala nekretnine za rad Baumaxa. Obje tvrtke iz pivarske industrije – Cervesia i Heiniken, drže vlasničke udjele u pivovarama, tako da aktiva Cervesije iznosi oko dvije milijarde kuna, a Heinekena oko 0,9 mlrd. kn, što potvrđuje golema odstupanja u pogledu uspješnog poslovanja i vrijednosti imovine u kategoriji poduzeća bez zaposlenih, čiji broj konstantno raste.

 

31posto

aktivnih poduzetnika činile su lani tvrtke bez radnika

U posljednjih nekoliko godina bilo ih je ‘samo’ četvrtina, no lani su činile 30,4% aktivnih poduzetnika, obveznika poreza na dobit, s time da ukupni gubitak u 2015. iznosi oko 3,4 milijarde kuna. Od 106.569 poduzetnika (bez banaka i ostalih financijskih institucija) lani 32.402 poduzetnika nisu imala zaposlenih. Ipak, preklani ih je značajan broj zapošljavao – konkretnije 2998 tvrtke imalo je 7507 radnika, a u međuvremenu su odustale od angažmana. Razloge navodno treba tražiti u uvjetima poslovanja, no kad se izuzmu subjekti koji su završili u likvidaciji (619) i u stečaju (1040), bez ijednog ugovora o radu, što naši zakoni odavno dopuštaju kao pravilo, uz iznimke za neke djelatnosti određene posebnim propisima, zapravo je redovno poslovalo gotovo 95% poduzetnika navedene kategorije, s ukupnim prihodima od 13,6 mlrd. kn, čime se po nekima i potvrđuje da uglavnom nije riječ o fantomskim tvrtkama, nego o raširenom poslovnom modelu. Od djelatnosti najzastupljnije su trgovina (7258 tvrtki), stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (4733) i građevinarstvo (4153).

Komentirajte prvi

New Report

Close