Zeleno gospodarstvo
Zeleni certifikat

Više od 200 tvrtki prihvatilo da je zelena budućnost zajednička odgovornost

Svakoga mjeseca projektu se pridružuju nove tvrtke koje se okreću zelenom poslovanju i žele to svima pokazati kroz Zeleni certifikat.

PD VL native tim
27. travanj 2023. u 22:00
Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi/PD

Ideja da okupimo tvrtke koje su uspješno implementirale digitalizirane procese u svoje poslovanje i svojim djelovanjem pozitivno utječu na okoliš i zajednicu, pokazala se kao uspješan projekt koji je brzo ujedinio sve one organizacije koje vjeruju da je zelena budućnost zajednička odgovornost”, rezimirala je Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi, govoreći o projektu Zeleni certifikat.

Riječ je o projektu koji je najveći informacijski posrednik pokrenuo 2021. godine, kao svojevrstan epilog pojedinačnih ekoloških akcija koje su provodili još od 2014. godine s ciljem popularizacije bespapirnog poslovanja i zaštite prirode kao dio poslovnog identiteta.

“Više od 200 naši korisnika i poslovnih partnera otpočetka je s nama u ovoj zelenoj priči, obnavljajući Zeleni certifikat iz godine u godinu, čime potvrđuju da ne odustaju od digitalne izvrsnosti i provođenja aktivnosti iz okvira društveno odgovornog poslovanja”, ističe Barić.

Bez papira u uredima

Nositelji Zelenog i Premium zelenog certifikata odavno su savladali digitalnu ovjeru i pohranu elektroničkih dokumenata.

Dugoročni cilj projekta

Svi sudionici ovog projekta imaju zajednički, dugoročni cilj, a to je potaknuti i druge poslovne subjekte da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima i da svojim djelovanjem konstantno poboljšavaju kvalitetu života svoje zajednice. Da u tome uspijevaju, govori podatak da se poslovnim subjektima koji su u projektu od prve godine, svakoga mjeseca pridružuju nove tvrtke koje se okreću zelenom poslovanju i žele to svima pokazati kroz Zeleni certifikat.

“Možemo reći da se tvrtke u Hrvatskoj sve više okreću ekološki prihvatljivim rješenjima, društveno odgovornom poslovanju i brizi o zajednici u cjelini. No, nije samo privatni sektor pokretač zelene tranzicije; to su i javne tvrtke, obrti, zdravstvene ustanove, organizacije i jedinice lokalne samouprave koje brinu o okolišu i svojim djelovanjem poboljšavaju kvalitetu života svoje zajednice”.

423

milijarde eura godišnja je ušteda na eRačunu u EU samo u javnoj nabavi

U projektu sudjeluju i odgojno-obrazovne ustanove koje su prepoznale svoju važnu ulogu u zelenoj tranziciji našeg društva. “Uvođenjem obaveznog eRačuna u javnu nabavu započela je i intenzivnija razmjena digitalnih dokumenata među gospodarskim subjektima. Oni koji su ranije započeli proces digitalizacije poslovanja i izbacili papir iz svojih ureda, danas su nositelji Zelenog i Premium Zelenog certifikata.

Njihova je digitalna transformacija nadišla isključivo sferu smanjenja troškova kroz razmjenu eRačuna jer su poslovanje usmjerili na potpunu digitalizaciju poslovnog procesa, što je neizostavan segment zelenog gospodarstva”, naglašava Barbara Barić. Nositelji Zelenog i Premium zelenog certifikata odavno su savladali digitalnu ovjeru i pohranu elektroničkih dokumenata, a ovim priznanjem pokazuju da je očuvanje okoliša također dio njihovog poslovnog identiteta. One koje još nisu započele zelenu tranziciju, morat će uskoro.

Očuvanje okoliša strateški cilj

“Iako ne postoje tehničke prepreke da svi poslovni subjekti u Hrvatskoj imaju ured bez papira, postoje i oni koji još uvijek nisu spremni u potpunosti prihvatiti činjenicu da svako njihovo djelovanje, čak i ono na mikro razini kada ispisuju dokument koji je nastao na računalu, ostavlja ekološki otisak.

Digitalna transformacija više nije pitanje izbora, ona je neizbježna, neophodna i nezaobilazna”, smatra voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga tvrtke Elektronički računi.

Naime, pred nama je obveza digitalne tranzicije koju, kao zemlja članica Europske unije, moramo provesti do 2030. godine. Strateški je to cilj koji, uz javni sektor, u najvećoj mjeri obuhvaća mikro, male i srednje poduzetnike koji čine većinu u gospodarstvu. Velike kompanije u pravilu su već odavno provele digitalnu transformaciju jer su prepoznale uštede o kojima se posljednjih desetak godina govori.

12 000

stabala sačuvano je od sječe razmijenjenom eRačuna na servisu mojeRačun

“Procijenjeno je da je na razini EU samo u javnoj nabavi ušteda na eRačunu oko 423 milijarde eura godišnje, odnosno između 7 i 20 eura po računu. Zato se intenzivno priprema infrastruktura da elektronički račun ubrzo postane obavezan i za gospodarske subjekte. Možemo već sada reći da je najraširenija knjigovodstvena isprava svojevrsni pokretač zelene tranzicije jer je samo putem našeg servisa razmijenjeno više od 200 milijuna eRačuna, što znači da je barem toliko listova papira manje izašlo iz printera i da je od sječe sačuvano više od 12.000 stabala”, rekla je Barić.

Automatizacija za efikasnost

Uz digitalnu izvrsnost i ekološke radne procese kojima smanjuju udio CO2, jedan od preduvjeta koje tvrtke moraju ostvariti kako bi poslati nositelji Premium zelenog certifikata je i zadovoljstvo zaposlenika.

“Automatizacijom poslovanja kroz digitalna rješenja zaposlenici su zadovoljniji jer se otvara prostor za trajno ulaganje u njihove kompetencije, umjesto da ih se opterećuje beskorisnim radom, primjerice, prepisivanja podataka s računa. Nositelji Zelenog i Premium zelenog certifikata izvrstan su primjer poslovnih subjekata koji provode sve potrebne aktivnosti za prelazak na potpuno kružno gospodarstvo u što uključuju i svoje zaposlenike”.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close