Unosi 198 milijuna kuna, vlasnici uskoro o udruživanju

Autor: Suzana Varošanec , 22. ožujak 2019. u 14:12
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Omjeri u novoj tvrtki su 60% Viru, a 40% Pipunićevoj tvornici.

U industriji šećera priprema se koncentracija triju šećerana, pa su nakon sklapanja osnovnog ugovora o udruživanju na kraju 2018. uznapredovale aktivnosti na pretpostavama koje se traže. To su potvrde vlasnika, a potom i uključivanje u predmet Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, radi ocjene dopuštenosti koncentracije. Cilj operacije, podsjetimo, opstanak je proizvodnje koja je pod udarom niza faktora tako da je 2018. bila najlošija za šećerane, a zaprijetila je preko održivosti svoje proizvodnje i velikoj mreži kooperanata.

Alternativa udruživanju ne postoji, govore brojke, ali je transakcija pravno složena za tri potpisnice statusne promjene i prijenos poslovanja na novi subjekt pod imenom Hrvatska industrija šećera. Virovitička šećerana stoga ide po odluku dioničara, pa će za Tvornicu šećera Viro sve biti riješeno na skupštini 2. svibnja, na kojoj je jedina tema – udruživanje. Koliko je to pitanje goruće, pokazatelj je i činjenica zakazivanja naknadnog termina skupštine, ako uzmanjka kvorum, jer je zakazana za tek dan kasnije. Odluke Virovih dioničara prijelivaju se automatski na županjsku Sladoranu (Viro je osnivač i već se pripojila).

 

614 milijuna

kuna ukupni prihodi Vira u 2018., što je 30% manje nego 2017.

Tvornica šećera Osijek, pak, u vlasništvu Termes grupe kojom dominira Marko Pipunić, treći je subjekt koji bi držao 40% udjela u novom društvu. Većinski udjel – 60% – pripada Viru, koji je pod kontrolom obitelji Marinka Zadre, uz pojedinačno istaknute dioničare iz Francuske i Švicarske. Uprava Vira koju vodi Željko Zadro dioničare će izvijestiti o namjeravanoj koncentraciji s osječkom tvornicom u svrhu vlasničkog i organizacijskog udruživanja hrvatske industrije šećera, kao i o svim bitnim stavkama. Prema pozivu objavljenom na ZSE, posrijedi su informacije o sklapanju osnovnog ugovora i osnivanju Hrvatske industrije šećera te o razlozima za sklapanje ugovora o kupoprodaji i prijenosu imovine s novim društvom. Tražit će suglasnost na sklapanje ugovora, jer se novom subjektu prodaje i na njega prenosi imovina u vrijednosti 198,26 milijuna kuna.

Riječ je imovini koja je u funkciji proizvodnje šećera u prodavateljevom virovitičkom proizvodnom pogonu, dakle to su pripadajuća zemljišta i građevine te infrastruktura i strojevi. Ukupni prihodi Vira u 2018. iznosili su 614 mil. kn, a za trećinu su manji nego u 2017.

Komentirajte prvi

New Report

Close