Vindija popustila i odobrila dividendu Koke, neki mali dioničari još negoduju

Autor: Tomislav Pili , 29. lipanj 2021. u 07:03
Foto: PD

Većinski dioničar naposljetku predložio da se po dionici Koke isplati 10 kuna.

Zaokret na maratonskoj skupštini dioničara varaždinske Koke krajem prošlog tjedna donio je prvu isplatu dividende nakon dva desetljeća. Ipak, mali dioničari koji su nedavno “digli prašinu” tražeći isplatu dobiti tvrde kako najvažniji problemi kompanije još nisu riješeni. Među ostalim, skupština dioničara trebala je u petak odlučivati o prijedlogu Uprave koja je predlagala da se 11,1 milijun kuna lanjske dobiti zadrži.

Uobičajena praksa

Podsjetimo, zadržavanje dobiti uobičajena je praksa u Koki, a kompanija je s godinama prikupila 336,4 milijuna kuna. Protuprijedloge kojom traže isplatu 10, odnosno 30 kuna dividende po dionici prije skupštine predali su treći i četvrti dioničar po veličini, Pero Vlainić i Danijel Labaš. Vlainić je na skupštini, kako je i najavio Poslovnom dnevniku prije desetak dana, odustao od svog te se priklonio Labaševu prijedlogu. No, tada se događa zaokret kod većinskog dioničara, Vindije, koja u Koki drži više od 95 posto udjela.
Kako stoji u objavi sa skupštine objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, opunomoćenik Vindije na samoj je skupštini podnio protuprijedlog da se od lanjske dobiti isplati dioničarima 9 milijuna kuna kroz dividendu od 10 kuna po dionici, a da se preostalih 2,1 milijun kuna rasporedi u zadržanu dobit. U kratkom obrazloženju varaždinska prehrambena industrija navela je kako je poslovanje Koke stabilno i likvidno, pa Vindija smatra kako nema zapreka da se dio lanjske dobiti rasporedi za isplatu dividende dioničarima.
Na dividendu će pravo imati dioničari koji su bili upisani u depozitorij 25. lipnja, a bez prava na dividendu dionicom Koke trgovat će se od 30. lipnja. Dividenda će biti isplaćena 23. srpnja.
No, mali dioničari tek su dijelom zadovoljni ovakvim raspletom. Kako je nam kazao Danijel Labaš, skupština dioničara trajala je više od četiri sata.

‘To je minorno’

“Iznosom dividende kao mali dioničari nismo zadovoljni jer nije osobito velik, iako je većinski dioničar pokazao određenu dobru volju. Očito su malo popustili nakon protuprijedloga koje smo dali g. Vlainić i ja. No, to je minorno u odnosu na stavke za koje mi sumnjamo da predstavljaju rizik za poslovanje Koke. I dalje je problematično što Koka kreditira Vindiju”, kaže Labaš koji je u svom protuprijedlogu naveo kako Koka najvećem dioničaru i s njim povezanim osobama plasira zajmove koji su prema bilanci na zadnji dan prošle godine dosegli više od 49 milijuna kuna. Drugi problem na koji je Labaš ukazao je 200 milijuna kuna dospjelih, a nenaplaćenih Kokinih potraživanja prema Vindiji na koja nisu obračunate zakonske zatezne kamate. O tome je Labaš govorio i na lanjskoj skupštini dioničara postavivši ukupno 33 pitanja Upravi. U očitovanju od 16. srpnja prošle godine objavljenom i na stranicama ZSE iz Koke su odgovorili kako se unutar članica grupe Vindija ne obračunava zatezna kamata na međusobna potraživanja i dugovanja jer “takva kamata ne bi bila porezno priznati rashod”. Inače, dionicom Koke posljednji se puta trgovalo 17. lipnja, a cijena od 400 kuna tada se nije mijenjala.

Komentirajte prvi

New Report

Close